Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog beagla starog 11 mjeseci i zanima me na koji način mu se čiste uši. Je li to moguće napraviti čistom vatom i kamilicom, ili je potreban neki preparat?
Mario

O: Za čišćenje ušiju kod pasa postoje specijalni proizvodi koji odstranjuju nečistoću i reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu. Svim tim preparatima je zajedničko da imaju sposobnost otapanja cerumena i da ih pseća koža dobro podnosi.

Kod nas u Pet Centru možete naći sljedeće preparate za čišćenje ušiju kod psa: Vetoqinol "Otifree", Beaphar "Sensitiv OHREN-REINIGER", te Canina "OHREN Balsam". Sve navedene tekućine koriste se tako da vanjski slušni kanal ispunite tekućinom, ušku masirate oko 1 minutu tako što ćete fleksibilni dio slušnog kanala ravnomjernim stiskanjem masirati odozdo prema gore, držeći ušku između palca, srednjeg prsta i naprstnjaka, prilikom čega se i tekućina u uhu pokreće gore-dolje, te otopljene čestice prljavštine mogu biti istisnute na površinu ušne školjke. Intenzitet masaže ovisi o tome je li uho zdravo ili bolesno.

Čišćenje ušiju u pasa se provodi 1 do 2 puta tjedno. Nikako ne preporučujem korištenje kamilice za čišćenje ušiju, kao ni očiju, jer je kamilica povoljna podloga za razvoj bakterija.

Uši kod psa možete još čistiti specijalnim maramicama za uši koje također možete nabaviti kod nas u Pet Centru. Nikako nemojte ni pokušavati čistiti uši "Bibo" štapićima koji se upotrebljavaju kod male djece jer možete perforirati bubnjić. Svakako preporučujem jedan od navedenih preparata kako biste bili sigurni da psu nećete naštetiti.

OZNAKE: