Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo maltezera tek 5 dana i puno toga nam je nepoznato. Najviše me zanima kako nas i dijete zaštititi od crijevnih parazita. Pas je star 2 mj, prvo cjepivo petovalentno je dao uzgajivač 28.8., drugo bi trebao dobiti 28.9. i treće 28.10. Dobili smo Banminth pastu da mu damo 2 dana prije cjepiva. Kažete da je važno pranje ruku poslije igranja s psom i higijena psa. Pošto nam je rečeno da ga kupamo šamponom samo jednom mjesečno, na što treba obratiti pažnju kod održavanja higijene psa i je li ova pasta dovoljna? Kako se zaštititi od prijenosa ličinki dlakom, s obzirom da je najveći dio vremena u dječjoj sobi i u rukama? Kako prepoznati kontaminaciju crijevnim parazitima? Unaprijed zahvaljujemo, Nina

O: Psi mogu udomiti cijeli niz unutarnjih i vanjskih parazita. Redovito uređivanje pomoći će vam u ranom otkrivanju znakova invazije. Čak i unutarnji paraziti ostavljaju izdajničke znakove na krznu i koži. Potreban je poseban oprez kod štenadi, koja mogu naslijediti parazite od svoje majke, i za topla vremena, kada populacija nametnika eksplodira, pa su svi psi skloniji njihovu napadu.

Psi imaju unutarnje nametnike u rasponu veličine od jednostaničnoga, mikroskopski velikoga iz roda Giardia, do iznimno velikih trakavica.

Neki od najčešćih su:
- okrugle gliste (uobičajene) kojima se štenad invadira prije rođenja od kuje ili od sisanja kontaminirane kože majke. Kod težih invazija štenad ima napuhnut trbuh, a rutinski od glista treba "čistiti" gravidne ženke i štenad stariju od 14 dana.
- trakavice (uobičajene) dospijevaju u psa nakon što on pojede invadiranu buhu, a ostalim oblicima zarazi se konzumiranjem nekuhanih otpadaka. Rijetko izazivaju znakove bolesti. Najčešći su znak invazije sasušeni članci trakavice izgledom poput zrna riže u dlaci oko anusa. Ljudi mogu oboljeti peroralnim unosom parazitskih jajašaca, a osobitog je značenja za čovjeka pseća trakavica (E. granulosus) u seoskim sredinama.
- u gradovima je veća opasnost od zaražavanja jajašcima valjkastih crva tj. oblića, a njihovi razvojni stadiji prilikom migracije mogu oštetiti jetru, pluća i druga tkiva - tzv. visceralna larva migrans.

No, uz redovite mjere preventive kod štenca, mogućnost za oboljenje je minimalna. U slučaju sumnje, preporučila bih Vam da stolicu šteneta odnesete na koprološku pretragu (Zavod za parazitologiju i invazijske bolesti Veterinarskog fakulteta), te prema nalazu upotrijebite ciljani antihelmintik ili preporučeni antihelmintik za preventivu.

Vrlo je važno prilikom preventive parazitarnih bolesti, redovito vršiti i kontrolu infestacije buhama.

Što se tiče higijene psa, ukoliko pas živi u stanu ili kući kao član obitelji, potrebno ga je prati jednom mjesečno. Dlaka pasa koji žive u gradovima bit će na udaru smoga (ukoliko pas ima bijelu boju dlake, ona često može poprimiti sivkastu nijansu zbog ispušnih plinova). Ukoliko psa odlučite okupati kod kuće, pobrinite se da mu u uši stavite pamuk kako voda ne bi ušla u unutrašnjost uha; koristite šampon za štence i odmah mu obrišite oči. Pažljivo ga osušite koristeći krpu napravljenu od tkanine ili spužve. Izbjegavajte direktno sušenje sušilom.

Maltezera krasi svilenasta dlaka. Zapusti li se, ova vrsta dlake brzo postaje neuredna. Potrebno im je često četkanje da se izbjegne stvaranje čvorova i relativno često kupanje.

Potrebno im je šišanje oko četiri puta godišnje. Svakom je psu potrebna vlastita četka i češalj. Četke se dijele na obične četke i pseće rukavice. Četke i češljevi su glavni pribor koji vam je potreban, premda postoje i drugi za različite vrste dlake - uglavnom pribor za šišanje i prorjeđivanje dlake. Držite sav pribor zajedno u suhoj kutiji, kako biste spriječili hrđanje škara i britvi. Svaki put kad završite njegu, prije nego što pribor spremite, očistite s njega dlaku i nakupljenu mast. Češljevi mogu biti metalni i plastični, no ovi posljednji se lako lome i psi ih često izgrizu. Bez obzira od čega su načinjeni, zubi moraju biti zaobljeni, na vrhovima i u presjeku, kako se ne bi ozlijedila koža ili čupala dlaka. Maltezerima je potreban češalj rijetkih zuba, razmaknutih oko dva milimetra; skloni su zamrsivanju dlake i stvaranju čuperaka.

OZNAKE: