Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me kako se ispravno čisti krletka papige tigrice? Koje se sredstvo koristi za dezinfekciju krletke? Hvala,
Tina

O: Krletka je vjerojatno najbitniji dio u životu kućnih ptica. Papigica se osjeća opuštena u svom domu tek kad ima komforan i poznat kavez. Većina papiga jako su aktivne ptice, vole se penjati i skakati po kavezu pa zato zahtjevaju velik kavez. Kavez mora biti dovoljno prostran s dovoljno mjesta za kretanje i dovoljno prostora za igračke.

Potrebna je veličina kaveza (minimum) u kojoj ptica može raširiti krila a da pri tome ne dodiruje rešetke kaveza. Minimalne dimenzije kaveza za tigricu trebaju biti 40cm (visina) x 40cm (širina) x 30cm (dubina). Što imate manji kavez to je potrebno da se životinja više kreće van kaveza.

Dno kaveza trebalo bi prekriti pijeskom za ptice. Jednom tjedno potrebno je počistiti pijesak. Obzirom da ptice obično obavljaju nuždu na jednom mjestu dovoljno je pograbiti dio zaprljan izmetom i ispuhati ljuske od hrane i ostatke perja.

Prečke iz kaveza, nakon što ste mehanički sastrugali ostatke izmeta, možete prebrisati spužvom natopljenom nekim blagim dezinficijensom.

Sam kavez može također biti zaprljan izmetom ili ostatcima voća. Zato kavez jednom do dva puta mjesečno dobro istuširajte vrelom vodom i sastružite zaostatke voća i izmeta.

Pijesak za ptice kao i sredstva za dezinfekciju možete naći u našim Pet centrima.

OZNAKE: