elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam jedno pitanje pa bih Vas molio za pomoć. Naime, imam kućne ljubimce čileanske vjeverice - degue u velikom drvenom kavezu kućne izrade. Problem je čišćenje tih kaveza jer degui obilježavaju mokraćom dijelove polica na kojima sjede i borave. Problem nastaje kada se ta mokraća upije u drvene police jer izazivaju jak i neugodan miris, naročito tijekom ovih toplih dana. Htio bih im nabaviti neko sredstvo za dezinfekciju kaveza, ali dodatan problem je da oni ujedno i grizu to drvo, i eventualno ga malo i pojedu, pa se bojim da bi dezinficijens koji se upije u drvene police mogao biti štetan za njihovo zdravlje. Ima li ikakvo sredstvo koje bi se moglo koristiti ili možda kakva druga alternativa.
Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Srdačan pozdrav, Sven


O: Čišćenje i dezinfekcija drvenih kaveza je nešto zahtjevnija nego što je to slučaj kod onih plastičnih ili metalnih, baš zbog toga što drvo upija urin i zadržava neugodne mirise.

Za početak izvadite iz kaveza posudice, igračke i ostale dodatke pa pomoću strugalice ili grubog brusnog papira dobro ostružite ljuskice i drvene strugotine sa svih površina kaveza.

Nakon toga možete krenuti s pranjem kaveza i to toplom vodom u koju ćete dodati malo deterdženta za suđe i oko 50 – 60 ml octa. Ocat će pomoći u dezinfekciji i riješiti će neugodan miris urina. Važno je da kavez dobro oribate, četkicom ili grubom spužvom, bez straha da ćete natopiti drvo. Nakon toga temeljito isperite sapunicu dok ne bude tekla potpuno čista voda.
 
Kavez možete malo prebrisati ručnikom ili nekakvom krpom, ali je ipak najbolje, ako ste u mogućnosti, da ga kroz nekoliko dana ostavite da se suši vani na suncu jer je ono ipak najbolji od svih dezinficijensa.
 
Neki vlasnici za čišćenje običavaju koristiti i sodu bikarbonu koja također uklanja neugodne mirise i sigurna je za uporabu. Kod ove metode posipate malo sode bikarbone na vlažnu spužvicu, dobro istrljate kavez i na kraju dobro isperete.
 
Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi i da ćete se uspjeti riješiti neugodnih mirisa, a k tome na taj ćete način pomoći i očuvanju zdravlja svojih ljubimaca.