Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Naš ljubimac Buby je maltezer star 3 godine, već tri dana povraća (smeđe boje). Odveli smo ga veterinaru i nakon vađenja krvi rečeno nam je da ima cirozu jetre. Svi su nas uplašili da ta bolest smrtonosno završava. Molimo vas da mi ulijete bar malo nade u oporavak. Nataša

O: Ciroza jetre (cirrhosis hepatis) u pasa pojavljuje se u tri oblika: samostalna, postnekrotična i parazitarna ciroza. Samostalna ciroza jetre javlja se pod utjecajem različitih hepatotropnih faktora, koji supklinički, ali trajno oštećuju jetreni parenhim i intersticij (pokvarena hrana, otrovne biljke, različite kronične infekcije i dr.).

Kao postnekrotična ciroza jetre nastaje u vezi s opsežnom nekrozom jetrenog tkiva, ukoliko životinja prebrodi akutnu fazu bolesti. Kao parazitarna ciroza javlja se u vezi s uzastopnom invazijom i razvojem nametničkih crva (gliste, trakavice) u jetri.

Simptomi bolesti su neodređeni: mršavljenje, trajni ili povremeni recidivirajući probavni poremećaji, smanjena opća otpornost organizma, u mladih životinja zaostajanje u rastu i opća kržljavost. Budući da je funkcija jetre teško poremećena, opisanim kliničkim simptomima mogu se pridružiti i povremene akutne hepatargične krize u obliku napada propulzije ili, naprotiv, teške depresije sve do komatoznog stanja. U slučajevima poodmakle atrofične ciroze (ako životinja prije ne ugine od kakve intoksikacije, infekcije ili koje druge komplikacije ciroze) razvije se i ascites pa se trbuh izboči.

Na žalost, tok bolesti je kroničan i remitentan. Pritom se opće stanje postupno pogoršava, životinja sve više mršavi i postaje slabokrvna. Žutica se u većini slučajeva klinički i ne očituje.

S obzirom da se cirotičan proces ne može zaustaviti, savjetujem Vam da u dogovoru s Vašim veterinarom psa stavite na odgovarajuću dijetu, te zaštitite propisanim antibioticima, glukokortikoidima i preparatima jetre kako bi ovaj proces maksimalno ublažili odn. produžili.

Što se prehrane tiče, ovisno o dužini trajanja i težini bolesti Vaš veterinar će preporučiti dužinu potrebnog prehrambenog tretmana dijetom. U nekim situacijama, kao što je i Vaša, potrebna je doživotna prehrambena potpora s posebnom dijetetskom ishranom - pod veterinarskim nadzorom. Vaš veterinar dati će Vam posebne zdravstvene i prehrambene smjernice, a Vi osigurajte njihovo provođenje. Ako kojim slučajem Vaš ljubimac ne jede, gubi na težini ili ne regira na dijetu prema očekivanjima, svakako se i bez oklijevanja obratite veterinaru. U nekim okolnostima Vaš veterinar može odlučiti da su neophodne dodatne dijagnostičke radnje za uspješno liječenje.

Jetra ima nevjerovatnu moć regeneracije i oporavka u slučajevima kada uzroci bolesti nisu trajni. Bez obzira na uzrok, pravilna prehrana igra važnu ulogu u opskrbi hranjivim tvarima potrebnim za oporavak i izgradnju novog tkiva.

Tako u ljekarnama Pet Centra možete pronaći Hill's Prescription Diet "Canine l/d" i Royal Canin "Hepatic" - hranu koja čini kompletnu liniju konzervirane i suhe hrane, posebno formulirane za smanjenje kliničkih simptoma bolesti jetre kao i osiguravanje regeneracije i oporavka jetre. Sadrži visoko probavljive proteine, ugljikohidrate i masti u kombinaciji s drugim hranjivim sastojcima koji pomažu smanjiti produkciju metaboličkih toksina, reducirati opterećenje jetre, povečati efikasnost jetre te ubrzati oporavak.

U svrhu dodatne zaštite jetre, preporučujem Vam da koristite "Legaphyton" (Vetoquinol) tablete na biljnoj bazi koje sadrže silimarin i na taj način čine potpornu terapiju kod jetrenih bolesti. Navedene tablete možete također potražiti u našim ljekarnama.

OZNAKE: