Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 5 godina starog mopsića. Prije otprilike 2 godine dobio je čireve, najprije na jedno a zatim na drugo oko. Sve je počelo kada mu je komadić suhe travke ušao u oko; liječio sam ga kod veterinara, davao sam mu neke kapi koje su oni propisali, nakon čega su čirevi nestali, ali oba oka su mu sada jako mutna i jako slabo vidi, a u nekim vremenskim razmacima oči mu se znaju jako gnojiti što nakon nekog vremena prestane. Oči su i dalje mutne, uz što mu se svako toliko javlja i jako crvenilo; oči mu ostaju suhe i zbog toga mu cijelo vrijeme dajem umjetne suze koje mi je propisao veterinar. Veterinari su mi rekli kako se to javlja često kod ove pasmine i da za sada tu nema puno pomoći, no volio bih da mi pružite bilo kakav savjet na čemu bih bio jako zahvalan. Daniel

O: Lagoftalnus ili "zečje oko" obično se viđa u pasmina pekinezer, mops, boston terijer, lhasa apso, shih-tzu ... Kod njih je treptanje oslabljeno, a ponekad se može primijetiti kako spavaju poluotvorenih očiju. Iako ne moraju pokazati znakove problema s očima godinama, može se s vremenom pojaviti pojačana pigmentacija ili obojanost oka koja počinje na rožnici i unutarnjem kutu oka. Vrlo često se tada razvija i čir rožnice u središtu oka. Čir rožnice se razvija jer se suze ne raspodjeljuju po rožnici učinkovito, a kao posljedica nepravilnog treptanja. Ako se patološki proces na rožnici dijagnosticira relativno u početku procesa, kirurškim zahvatom se može otkloniti problem.

Rožnica je prozirna vanjska kapsula na prednjem dijelu oka. Umjesto da se stanice rožnice prehranjuju preko krvnih žila, oplahuje je hranjiva zaštitna tekučina (suze). Zbog njezine osjetljive prirode i položaja na tijelu, podložna je ogrebotinama, abraziji i čirevima. Brzo zacijeljuju sitne površinske ogrebotine što je najčešće vidljivo u mladih životinja. Stariji psi podložniji su erozijama rožnice (čirevi). Najčešći uzrok čirevima rožnice je nedostatak zaštitnih suza, no može nastati i zbog bakterijske ili gljivične infekcije. Ako se ne liječe, čirevi mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa i gubitka vida.

Čirevi rožnice dijele se na površinske i duboke. Mogu nastati mnoštvom uzroka, od ogrebotine šapom, ili nekim stranim oštrim predmetom (travka, trn, iver ..), pa i bakterijskom infekcijom. Kada je vanjski sloj rožnice oštećen, iziritiran je i bolan, što uzrokuje žmirkanje (ili škiljenje) i suzenje. Čirevi rožnice prilično su bolni i svrbe. Kao odgovor na nastalo stanje psi češu oko i pogoršavaju ga. Javlja se iscjedak koji se može nakupljati u medijalnom kutu oka, a sklera se ispunjava krvlju. Ako predmet koji je oštetio rožnicu nije više u oku, a ogrebotina nije preduboka, oštećenje brzo zacijeljuje. No, ako se proces istodobno i inficira, mogu biti zahvaćeni dublji dijelovi rožnice, a zacijeljivanje može potrajati tjednima. Takve abrazije rožnice (strugotine) uzrokuju oštećenje cijele rožnice (edem) i obojenje rožnice u bijelo. Ako je oko sačuvalo normalnu funciju, tijekom nekoliko dana sitne krvne žile će se formirati u rožnici kako bi sudjelovale u cijeljenju procesa. Ako se radi o dubokom čiru, vrlo često krvne žile nakon zacjeljivanja ostave ožiljak. Neki čirevi nemaju tendenciju zaraštavanja ako je iritans još uvijek prisutan, dok drugi mogu zacijeliti, no recidivirajuci su, tj. mogu se ponovno pojaviti.

Kako je bez pregleda nemoguće postaviti dijagnozu i preporučiti terapiju, preporučujem Vam da posjetite Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te se sa Dr. Pirkićem posavjetujete o dijagnozi i prognozi problema s očima Vašeg ljubimca.

OZNAKE: