Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku pekinezera, staru 8 god. Pre nekoliko dana se otrovala i bila je u vrlo kritičnom stanju, no uspeli smo da je izvučemo. Sad je dobro. Ali od tada joj se pojavio čir na oku, po dijagnozi veterinara. Na rožnjači je skupljena neka "skrama" koja se sklanja u vidu krmelja. Kuca zbog toga žmirka i, kako joj je to na oku, ne vidi dobro. To je svrbi, ali joj mi branimo da se češe. Veterinar nam je rekao da joj stavljamo šećer u prahu u oko, što smo i činili, malo je bolje, ali nema nekih vidljivijih promena. Da li mislite da je dijagnoza dobra i koliko to može da bude opasno, kao i koliko traje proces lečenja? Šta nam preporučujete da koristimo, kako bi izlečili našu kucu? Veliki pozdrav, unapred zahvalna Marijana i pekinezer

O: Čirom rožnice smatra se svaka rana koja teško zaraštava, s tendencijom gnojenja. Prema uzroku djelimo ih na primarne, sekundarne (simptom druge bolesti) i idiopatske (nepoznatog uzroka).

Kod primarnog čira, uzrok nalazimo u svim noksama koje mogu uzrokovati ranu, prvenstveno strana tijela. Tako nastali čir nalazimo po cijeloj rožnici.

Nadalje, u sitne lezije uzrokovane uvrtanjem kapka i draženjem trepavicama mogu se naseliti patogene klice, koje svojim toksinima uzrokuju gnojenje i nekrozu stanica te mogu stvoriti čireve različite dubine sve do perforacije rožnice. Takav je čir najčešće smješten u centru rožnice.

Česta je pojava čira rožnice u pasa brahiocefalnog tipa, kao što je pekinezer, koji imaju izbuljene oči, slabiji refleks vjeđa te smanjeno lučenje suza, kao i kod drugih životinja s prirođenim ili stečenim egzoftalmusom (izbuljenim očima).

Uzrok sekundarnog čira su neke zarazne bolesti (štenećak, leptospiroza), metaboličke poremetnje (diabetes mellitus) i pomanjkanje vitamina A i B. Kod paralize n. trigeminusa nastaje smanjena sekrecija suza. Dugotrajna terapija rožnice kortikosteroidima također može uzrokovati čir.

Svim tim uzrocima može se pridružiti infekcija bakterijama gnojenja.

Čir može nastati i metastatski, gnojnim bakterijama, kada se u parenhimu rožnice formira apsces (gnoj) veličine prosa.

Klinički simptomi kod čira rožnice su pretjerana osjetljivost na svjetlo, grč vjeđa i bol. Pojavljuje se infiltrat, koji nastaje prodorom leukocita na mjesto oštećenja rožnice.

Pri liječenju treba odstraniti uzroke koji su uzrokovali čir. Smanjenjem očnog tlaka smanjuje se opasnost od perforacije. Protiv infekcije lokalno se aplicira antibiotik širokog spektra.Za poticanje razvoja epitela apliciramo vitamin C vitamin. Kod svih čireva konjuktivalna plastika pokazala je izvrsne rezultate - konjuktiva sklere ili vjeđe zašije se za suprotan kraj oka, tako da je oko stalno zatvoreno i na taj način se naksigurnije osigura mir rane potreban za cijeljenje rane.

Preporučam obavezno upotrebu tzv. elizabetanskog ovratnika ("lampa" ili "satelit") oko vrata, kako bi se spriječilo da si pas šapom dodatno ozlijedi oko.

OZNAKE: