Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo mopsicu staru 1 god i 3 mj. Često ima problema s očima, kako su nam rekli radi se o konjuktivitisu. To nije tako strašno, kao ovo što se desilo prije par dana. Sve je započelo kao konjuktivitis da bi se sljedeće jutro probudila s bijelim okom, nešto kao bijeli čir nasred oka. Kroz kratko vrijeme to je zahvatilo čitavo oko. Veterinarka je rekla kako je to ozljeda rožnice (udarcem ili upikom), propisala inekcije par dana, svaka 3 sata mazanje oka s masti i kapima Tobrex. Sada se pojavila crna točkica nasred tog čira (zanima me šta je to) i krvna žilica usred toga. Bilo je govora o tome da postoji mogućnost osljepljenja na to oko a možda bi trebalo operirati. Ništa se još ne može znati dok upala ne prođe.

Možete li mi reći koliko košta ta operacija i o čemu se radi jer veterinarka nam puno ne govori.
Puno hvala, Snježana

O: Čir rožnice (ulcus corneae) predstavlja ranu rožnice kod koje ne postoji korelacija između faze čišćenja i faze regeneracije rane. Bolest je najčešća u pasa, u prvom redu brahiocefalnog tipa (u ovu skupinu pripada i mops).

Prema uzroku se razlikuju primarni čir kao samostalna rožnična bolest, te sekundarni čir kao simptom opće bolesti (dijabetes, štenećak, keratomalacija). Uzroci čira mogu biti podijeljeni u četiri skupine: traumatski, kemijski, ulceracija rožničnog ožiljka i keratokonus.

Pri ulceraciji ožiljka nakon traume uobičajena struktura rožnice poremećena je slojem ožiljnog tkiva, a kako je spriječena adekvatna opskrba hranjivim tvarima dolazi do nekroze epitela. Ova vrsta čira česta je u pasa s prirođenim egzoftalmusom (istaknute očne jabučice).

Na bolesnom oku se uočavaju suzenje, stisnute vjeđe, preosjetljivost na svjetlo, te gnojni iscjedak. Defekt može biti različite veličine, a pojava krvnih žilica koje okružuju defekt predstavljaju mehanizam kojim oko nastoji sanirati promjenu.

Liječenje se provodi primjenom antibiotika, te vitaminizacijom životinje (vitamini A i C).

Pri operativnom liječenju rožničkog ulkusa primjenjuje se plastika rožnice (rekonstruktivna operacija) tako da se defekt zatvori konjunktivom gornje ili donje očne vjeđe, odnosno treće očne vjeđe koja se nalazi u unutarnjem kutu oka.

S obzirom na to da u Pet centru ne provodimo liječenje životinja, za informacije o cijeni operativnog zahvata i daljnjeg liječenja trebate se obratiti Vašem veterinaru ili drugoj veterinarskoj ambulanti (u tom slučaju preporučam Veterinarski fakultet).

OZNAKE: