Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam činčilu već pola godine. Jako dobro se slažemo. Uspjela sam ju pripitomiti i svakodnevno ju puštam van na par sati. Dva puta tjedno se kupa u pijesku. Sinoć sam slučajno zaboravila spustiti dasku na wc-u i činčila je pala u wc. Odmah je iskočila van i stresla se. Zamotala sam ju u ručnik i tako držala par minuta. Brzo sam ju pospremila u kavez i stavila puno sijena da se ne prehladi. Hoće li se prehladiti i biti bolesna? Hoće li biti dobro? Molim pomozite mi svojim savjetom. Puno vam hvala, Eva

O: Činčile su vrlo otporne životinjice, ali kad se razbole uvijek je potrebno potražiti

pomoć veterinara.

Ako ljubimac kiše i eventualno ima iscjedak iz nosa, ali i dalje jede i normalno se ponaša, vjerovatno se radi o  blagoj prehladi, no potrebno je biti na oprezu i na svako pogoršanje promptno reagirati. Zavlačenje u prostirku, iscjedak iz nosa i očiju, odbijanje hrane i teško disanje zahtjeva intervenciju jer ukoliko se takvo stanje ne liječi, može završiti fatalno.

Ako činčila ne jede potrebno ju je silom nahraniti pomoću šprice, i to voćnom kašicom bez šećera ili jogurtom, uz što se može dati i lijek propisan od strane veterinara u praksi. Ne smijemo zaboraviti niti na vodu, koju je također potrebno davati špricom. Pri prisilnom hranjenju treba biti vrlo oprezan i strpljiv, davati hranu malo po malo kako se činčila ne bi zagrcnula, odnosno da hrana ne dospije u dišni sustav, što bi moglo dodatno otežati stanje. Čim se činčila malo oporavi, počet će sama jesti i ne treba je više dohranjivati.

Ukoliko se javlja iscjedak iz očiju ili su oči slijepljene krmeljima, takvo stanje možete ublažiti čišćenjem komadićem vate natopljenim tekućinom za higijenu oka namijenjenom ljubimcima.

Zdrav ljubimac je uobičajnog ponašanja, zaigran i dobrog fizičkog stanja, a u slučaju svakog odstupanja potrebno je obratiti se veterinaru, što i Vama preporučujem ako primjetite ikakvih promjena u tom smislu.