Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Čitajuci razne članke čini mi se kako činčila baš i nije tako jednostavan kućni ljubimac, a htjeli smo nabaviti jednu krznenu lopticu našoj kćerki. Mora li zaista prostorija za držanje biti hladnija? Grize li činčila sve oko sebe unatoč premazivanju stvari tabascom? Je li aktivna samo po noći i je li zaista plašljiva i teško se sprijatelji s ljudima? Molim Vas za stručnu pomoć jer jako želimo da se jedna pridruži našoj obitelji.

Hvala Vam unaprijed,
Mirna

O: Prije nego što uzmete bilo kojeg kućnog ljubimca trebate voditi računa o tome da je živo biće i da traži Vaše vrijeme i pažnju, ukoliko ga želite nešto naučiti. Druga stvar na koju trebate misliti je kako i kod koga ga ostaviti ako cijela obitelj ide na put, i ako ga ne možete voditi sa sobom. Niste mi napisali koliko je stara Vaša djevojčica, jer mala djeca mogu činčilu prejako stisnuti i tako postati žrtve (svaka životinja se brani kada se osjeti ugroženom).

Činčila potječe iz južnoameričkih Andi. Žive oko 15-20 godina. Zbog krzna koje imaju ne preporučuje se njihovo držanje na temperaturi višoj od 25 C. Krletku ne smijete također staviti na propuh, niti na direktno sunčevo svijetlo. Činčile se ne kupaju u vodi, nego trebate specijalan pijesak koji stavite u gajbu na sat vremena. Istina je da su činčile noćne životinje, i to smatram velikom prednošću za zaposlenu obitelj koja je kod kuće tek u večernjim satima. Svakako Vam preporučujem da činčilu ne držite samo zatvorenu, nego je treba puštati jednom dnevno iz kaveza da se iskače. Prilikom puštanja iz kaveza trebate zaštititi električne kablove. Također treba voditi računa o prostoru za činčilin kavez, jer što je kavez veći to je činčila sretnija. Svaka činčila je individualac za sebe, što znači da ima svoj karakter. Stoga kada kupujete činčilu molite prodavača da Vam pomogne pri odabiru, jer ima nježnijih i mirnijih činčila koje ćete lakše pripitomiti od malih sivih dominantnih harambaša. Ako je ljubav obostrana između Vas i Vašeg kućnog ljubimca Vaš će život biti potpuniji za jednog člana obitelji. Stoga ako imate odgovarajuće uvjete za držanje nekog kućnog ljubimca, nabavite ga bez puno razmišljanja jer će tako i Vaše dijete steći osjećaj odgovornosti. Nadam se da će Vam ovaj tekst barem malo pomoći da riješite svoju dilemu.