Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starosti 6 mj. Čitao sam na vašoj stranici da se prvo cijepljenje protiv štenećaka ne smije dati ispod 8 tjedana, a drugo cijepljenje nakon mjesec dana. Ja sam štene uzeo od kuje kad je imao oko 30 dana i cijepio sam ga nakon deset dana nakon što sam ga uzeo od majke, znači s 40 dana starosti. Pa me zanima je li mu to moze sta naškoditi? Molim da mi objasnite. I još jedno pitanje: pas mi je razigran, živahan, ali skoro svako jutro vidim dva tanka prozirna iscjedka iz očiju, temp. mu izmjerim i iznosi  38.5 C. Je li to upućuje na kakvu bolest? Jede i pije bez problema, hranim ga hranom Pro Plan Puppy. Zahvaljujem, Feliks

O: Štenećak je jedna od najopasnijih bolesti, za nju nema lijeka, ali je djelotvorna prevencija, odnosno cjepivo. Cijepljenje se provodi u dva navrata, prvi put s dva mjeseca starosti i drugi put mjesec dana kasnije.

Sljedeće cjepivo daje se nakon godinu dana, a zatim svake dvije godine. Štenećak je virusna, smrtonosna i zarazna bolest, a manifestira se groznicom, nervnim poremećajem i upornim kašljem.

Vakcina stimulira staničnu i /ili humoralnu imunost, odnosno proizvodi se imunološka memorija koja će životinju zaštiti kod izlaganja bolesti protiv kojih je cijepljena. Štene je potrebno cijepiti minimalno dva puta protiv psećih zaraznih bolesti, kako bi organizam stekao dovoljan broj antitijela protiv bolesti za koje je cijepljenjen. Razmak između dvije doze bi trebao biti 2-3 tjedna , kako vakcine ne bi interferirale jedna sa drugom.

U mladih životinja (prvih nekoliko tjedana života), prisutnost majčinih antitijela može ometati proces stvaranja imunološkog odgovora, kao što mogu i drugi faktori, na primjer, slabo gojno stanje, neka druga bolest i anestezija. Majčina antitijela mogu blokirati imunološki odgovor na cjepivo u mladih štenaca i mačića, pa se serije vakcina daju u pravilnim vremenskim razmacima i na taj se način stvara aktivni imunitet protiv cijepnih antigena i drugih antigena sa kojima je životinja stupila u kontakt prirodnim putem.

Kako ste cijepili ljubimca prije 8. tjedna života, postoji mogućnost da se nije razvila aktivna imunost protiv cijepnih antigena. Stanje imunološka odgovora organizma može se utvrditi mjerenjem serumskog titra protutijela, što se može obaviti u suradnji s Vašim veterinarom.

Kako ste naveli, temperatura od 38.5 C predstavlja normalnu vrijednost za psa. U kombinaciji sa drugim pokazateljima poput razigranosti, živahnosti, dobrog apetita, može se izvući zaključak o dobrom zdravstvenom stanju Vašeg ljubimca.

Ako iscjedak iz oka postane gust, zelenkast ili žut, a sluznica se zacrveni, znači da je došlo do upale te će biti potrebna terapija (npr. Chloramphenicol mast). Ako ne primijećujete navedene simptome ne bi se moglo govoriti o upali. Za dnevnu toaletu možete koristiti mlaku prokuhanu vodu ili posebna sredstva za čišćenje oka i njegove okoline. Preporučam Vam "Ophto-lavas" otopinu (Vetoquinol) koja je prilagođena miljeu oka, vrlo je blaga, a otapa i odstranjuje ljepljive nečistoće.

OZNAKE: