Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, nabavila sam afričkog tvora starog godinu i 7 mjeseci i cjepljen je protiv štenećaka i steriliziran. Imam i psa, tibetskog terijera, pa me zanima da li se njih dvoje mogu družiti i da li postoji neka opasnost od nekih bolesti ili buha ili nečega za malog tvora? Da li mogu tvora šetati po vani?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru,
Vedrana

O: Afrički tvorovi predivni su kućni ljubimci zbog njihove zanimljive osobnosti, zaigranosti i izbirljive prirode.

Društvene su životinje pa tako nije zabilježeno urođeno neprijateljstvo tvorova prema psima (i mačkama). Dakle, nema prepreke da se Vaši ljubimci ne bi slagali. No, obratite pozornost jedino na slijedeće: kako je pas dulje vremena kod Vas i stvorio je već svoj teritorij neka upoznavanje bude polagano i uz Vaš nadzor. 

Naveli ste da je Vaš tvorić cijepljen protiv zaraznih bolesti. Trebalo bi proći dva tjedna od cijepljenja kako bi se razvio imunitet na te bolesti pa nakon tog vremena nesmetano možete voditi tvorića u izlaske van kuće ili stana. Inače, tvorovi su vrlo podložni štenećaku tako da ih se obavezno mora cijepiti. Osim ove zarazne bolesti, treba spomenuti i bjesnoću od koje također mogu oboljeti, ali su i sposobni prenositi virus. Tvorovi se mogu cijepiti protiv bjesnoće već u starosti od tri mjeseca. Zakonom nije propisano da morate cijepiti tvorića protiv bjesnoće, no ukoliko to želite možete to učiniti.

Vanjski paraziti pasa i /ili mačaka (poput buha, kožnih gljivica, ušnih parazita) mogu uzrokovati bolest i u tvora. U manjoj mjeri rizik je za prijenos crijevnih parazita. Ako je potrebno tvora možete liječiti ili pak zaštititi ampulicom "Stronghold" koja djeluje na niz vanjskih i unutrašnjih parazita. Navedenu ampulicu možete nabaviti u ljekarnama Pet centra uz veterinarski recept.

Prilikom izvođenja tvorića van, zbog svoje znatiželje i brzine neophodno ih je držati na povodcu. U Pet centrima možete kupiti posebne povodce namijenjene tvorovima. Tvorove se da vrlo lako naučiti na povodac a na način pozitivnog poticanja. Ovaj način učenja dopušta Vam da oblikujete ponašanje tvorića koje želite dajući pozitivnu nagradu kada učini specifično ponašanje. Najučinkovitija nagrada je hrana ili poslastica u malim količinama. 

Fereti su domesticirani već tisućama godina i prihvaćaju sve disciplinske mjere koje su u redu i za druge kućne ljubimce. Iznimno su inteligentne životinje i brzo ih se može naučiti što smiju, a što ne smiju učiniti.

OZNAKE: