Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Postovanje. Zanima me kako se riješiti cijanobakterije u akvariju??
Hvala,
Damir

O:
Cijanobakterije su modrozelene alge, a pripadaju razredu Cyanophyceae. One su prijelazni oblik između pravih bakterija i algi. Žive u slatkim i slanim vodama ali i na vlažnom tlu. Postoji vrlo velik broj vrsta cijanobakterija, a ovisno o vrsti, one izlučuju manju ili veću količinu sluzi pa ih nazivaju i "sluzavim algama". Pojedine se mogu kretati klizanjem.

Cijanobakterije se razmnožavaju nespolnim načinom (vegetativno i stvaranjem endospora). Endospora se u nepovoljnim uvjetima "uspava" i može proklijati nakon više godina. One mogu biti donešene do akvarija zrakom, zagađenom vodom, biljkama ili izmetom riba.

Dušik je neophodan za razvoj cijanobakterija, no za njegovo iskorištenje ključna je prisutnost fosfora u vodi. Isto tako je važna koncentracija nitrata.

Za optimalnu kvalitetu vode savjetujem vam da je testirate kompletnim setovima, npr. Tetra test (pH,KH,GH, NO2 i NO3).

Postoje tri načina kako se riješiti cijanobakterija:

1. Mehanički:
- potpunom promjenom vode i skraćenjem trajanja osvjetljenja akvarija. Rješenje je samo privremeno (i akvarij nikako ne smije biti izložen sunčevom svjetlu).
- uvođenjem algojeda (riba i puževa "čistača") problem će biti djelomično rješen, ali još uvijek na prirodan način.

2. Kemijski:
- antibiotik Eritromicin (5mg na litru akvarijske vode). Posljedica može biti porast vrlo toksičnog amonijaka.
- ostalim algicidima: Algo-stop fix, Algo-stop depo, Algovec ili Green x. Ove preparate i savjet o načinu uporabe možete dobiti u prodavaonicama Pet centra.

3. Biološki:
- najpouzdanije u uklanjanju algi u akvariju su biljke. Osigurate li biljkama optimalne uvjete, obuzdat ćete i rast algi.

U Pet centru možete naći različite vrste akvarijskog bilja, pa ako ga još nemate, svakako vam preporučujem da ga posadite (vjerujem, na veliku radost vaših ribica).