Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ja imam češljugara već godinu možda godinu i pol, ali još uvijek me se boji. Ima nekih napredaka, recimo više se ne boji spavati dok smo mi oko njega i jede kada sam blizu i sve ali još uvijek se boji kada ga želim uhvatiti i malo pomaziti ili nešto. U čemu je problem zašto me se boji. Sve je u redu ako sam na metar od kaveza, ali čim diram kavez on se prepadne i uzlepeta po kavezu. Što da radim? Postoji li neki način da ga pripitomim? Unaprijed hvala, Luka

O: Češljugar (Carduelis carduelis) je jedna od najraznobojnijih ptica pjevica, a spada u obitelj zebica.

U prirodi nastanjuje veliki predio Europe, osim dalekog sjevera. Ova je ptica veličine 11-14 cm sa rasponom krila od 21-25 cm. Životni je vijek ove ptice od 15-20 godina. Česti je kućni ljubimac prvenstveno zbog svojih prelijepih boja i divnog, ugodnog pjevanja.

Češljugari su prekrasno obojene ptice, s izraženim kljunom i karakterističnim laganim plesnim letom. Kroz povijest ljudima su bili najinteresantniji zbog svog zanimljivog izgleda - zlatno-žutih crta koje se protežu uzduž crno obojenih krila. Glava im je karakteristično obojana u kontrastu bijelo-crno-crvenih područja, leđa karakterizira žuto-smeđa obojanost, stražnji dio je bjelkaste boje a rep crne sa bijeli ovalnim poljima na repnim perima.

Zebice su općenito iznimno društvene, druželjubljive i razigrane ptice, ali samo sa drugim pticama, dok sa nama ljudima i nemaju naročito prisan odnos. Vrlo su poslušne ptice, a lako se pripitomljavaju kada odrastaju u krletci od vrlo mladih dana jer se vežu za vlasnika koji se brine o njima.

Kako bi pripitomljavanje češljugara bilo što uspješnije prvo je potrebno uzeti vremena i upoznati svojeg ljubimca. Trebat ćete krenuti ispočetka. Najprije trebate steći njegovo povjerenje, a zatim krenuti na pripitomljavanje. Svakako morate imati na umu da je svaka ptica individua za sebe te se međusobno razlikuje njihova sposobnost i brzina učenja. No, iako neke ptice uče brže od ostalih, pripitomljavanje ne smije biti brzo, već treba raditi sporo i bazirati se na spremnosti ptice.

Prilaženje krletci (ali ne preblizu, kako ga ne biste uznemirili) mora biti na način da Vas vidi i da shvati da ga Vi promatrate. Možete izabrati ime za njega i svaki put kad prilazite krletci izgovarate ga mirnim i mekanim glasom. Također, svaki put kada prilazite krletci kako bi mu stavili hranu, izgovarajte njegovo ime. Ovo će pospješiti povjerenje prema Vašem glasu i Vama što čini pripitomljavanje lakšim. Prijateljski se odnosite prema njemu, dajući mu poštovanja i prostora. Ovo je prvi korak ka pripitomljavanju.

Kada će se udobno osjećati kada ste Vi u blizini krletke, hraniti se kraj Vas, uzimati hranu iz ruke i odgovarati na način da se približi strani krletke kojoj ste najbliže, tada je vrijeme da krenete sa upoznavanjem Vaše ruke. Ponudite mu sjemenku prosa ili sl., ali ga nemojte pokušavati dirati ako se odmiče od Vaše ruke. Držite ruku unutar krletke ne radeći ništa, već samo da se navikne na Vašu ruku. S vremenom će shvatiti da mu ruka ne čini ništa nažao, ali za ovo je ponekad potrebno i nekoliko dana pa trebate biti strpljivi. Kada će prestati bježati od Vaše ruke, možete početi lagano približavati ruku njemu, sve do onog dana kada će Vam dati da ga lagano dirnete u prsa. Tada će neizbježno morati stati na Vaš prst, čime ga postepeno možete učiti na bliske kontakte.

Zebice se za razliku od papigica teže pripitomljavaju. S njima se nikada ne postigne tako čvrsta veza. Zebice imaju puno jači instikt nego papige, a slučajevi pripitomljavanja u smislu da Vam jede iz ruke ili sjedi na ramenu su iznimno rijetki i postižu se samo mukotrpnim radom.

Oburužajte se voljom, vremenom i strpljenjem i do rezultata ćete zasigurno doći u najkraćem roku. Svaki korak pripitomljavanja započnite kada je prethodni korak savladan, a sve u skladu sa reakcijama Vašeg ljubimca, kako ga ne biste dodatno zastrašili i stekli potpuno nepovjerenje od njegove strane.

OZNAKE: