dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam 2 žutouhe kornjače, pretpostavljam da imaju par mjeseci jer imaju tek 5 cm. Jedna dosta često boravi na kopnu, a druga povremeno, do sada sam je možda par puta uhvatila, a imam ih mjesec dana. Primjetila sam da se ta kornjača koja ne izlazi na kopno češe u jedan dvorčić. Češe svoj oklop. Sada sam zabrinuta jer kod druge nisam to primjetila. Obje normalno jedu, plivaju... sve osim toga izlaska na kopno i što se jedna češe. Imam li razloga za brigu? Čisti li se oklop kornjače nečime? Primjetila sam neku tekućinu pa ne znam za što to točno služi?. Hvala, Sara


O: Češanje kornjačica može ukazivati na normalan rast i razvoj oklopa. Naime, rast i razvoj oklopa se odvija na način da se rubovi pločica na oklopu počinju izdizati te naposljetku otpadnu. No, sve pločice ne otpadaju istovremeno. Ispod odignutog dijela često se nakuplja zrak. Ovakva pojava je vidljiva kada je kornjača u vodi, kada se oklop presijava u bakrenu ili bijelu boju. Za to vrijeme, kornjačice se "češu" od različite predmete i na takav način olakšavaju izmjenu pločica.

Međutim, češanje može biti i znak nekih od nedostataka, kako u prehrani tako i u uvjetima držanja kornjača (loša kvaliteta vode, infekcije bakterijske ili gljivične etiologije,...).
 
Iz svega prije navedenog, za početak, probajte osigurati optimalne uvjete držanja ljubimaca. To podrazumijeva optimalnu filtraciju i temperaturu vode (24-28°C), prikladnu prehranu prilagođena dobi i veličini ljubimaca, prikladnu rasvjetu koja osigurava spektar sunčeve svjetlosti,... Više o načinu držanja kao i o osnovnim prikladnim uvjetima za održavanje zdravlja i kvalitete života ovih ljubimaca možete saznati na stranici Moj ljubimac/ Teraristika/ Vodene kornjačice.

Za čišćenje oklopa u ponudi se nalaze različiti preparati, kao što su tekućina za čišćenje oklopa (Nutrafin). Ove tekućine nam služe u čišćenju različitih nečistoća u staništu kornjačica i mogu se primjenjivati na takav način da se preporučena količina od strane proizvođača pomiješa u svaku izmjenu vode. Na takav način moguće je čistiti vodu od nečistoća, organskog otpada te smanjiti neugodne mirise.