Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: imamo westyja, jede Royal Canine mini junior, voli tu hranu, ali smo primijetili da se dosta češe i gricka rep i noge (šapice). Redovito ga špricamo Frontline sprejem, buhe nismo našli. Možete li mi reći o čemu bi se tu moglo raditi. Star je 7 mj. Unaprijed hvala, pozdrav! Laura.

O: Koža je pokrovni sloj tijela te organizam štiti od vanjskih utjecaja i kao sanzibiliziran organ mu omogućuje kontakt sa svijetom, sudjeluje u regulaciji topline, vrši sekreciju i ekskreciju, sudjeluje u prometu vode i elektrolita, sudjeluje u prijetvoru masnih tvari i nekih vitamina.

Bitna je i kao organ resorpcije i sudjeluje u procesima imuniteta, te proizvodi antitijela u retikuloendotelnim stanicama korijuma. Koža je zapravo "ogledalo zdravlja" kod svih živih bića. Koža je deblja na dorzalnim dijelovima tijela i na ekstremitetima, a tanja na glavi, trbuhu, s unutrašnje strane bedara, u aksilarnim šupljinama i oko tjelesnih otvora. U zdravih pasa koža je umjereno topla, a ekstremiteti su uvijek nešto hladniji. To u prvom redu vrijedi za noge, pa za uške, vrh nosa itd. Zdrava koža je elastična i na njoj inače nema drugih promjena. Stupanj masnoće kože ovisi o lučenju žlijezda lojnica. Zdrava se koža pod prstima ne osjeća masnom, ali nije niti suha. Zdrava je koža u pasa specifičnog mirisa koji nastaje isparavanjem kože i zbog raspadanja kožnih izlučina i odljuštenog epitela. Što je bolja njega kože, to se neprirodan miris kože manje očituje.

Uška i vanjski slušni kanal su često mjesta patoloških procesa koji se u suštini svode na oboljenje kože. Zbog toga se u okviru pretrage kože redovito pretražuje i uška, a po potrebi i vanjski slušni kanal.

Svrbež kože i ispadanje dlake najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože. Svrbež kože (pruritus) parestetički je osjet na površini tijela, što nastaje pod utjecajem raznovrsnih vanjskih ili unutarnjih podražaja. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjme kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarna promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija, pa prvobitna slika dermatoze bude prekrivena sporednim simptomima.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima (ima svrbeža ali na koži nema promjena) i takav svrbež uzrokuju nametnici što gmižu po koži ili izlaze iz tjelesnih otvora (u tom slučaju svrbež je lokaliziran na okolinu otvora tijela). Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremeća, izlučivanja autotoksičnih tvari npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Često se uzrok svrbežu i ne može pronaći. Još treba spomenuti i jedan od najčešćih problema grizenja šapica i češkanja u gradskih pasa, a to su svakako analne vrećice koje kod nekih pasa stvaraju velike probleme (čini mi se po opisanim promjenama da upravo analne vrećice muče Vašeg psa).

Analne vrećice su parni organ. To su mirisne vrećice, koje su smještene kao što im i samo ime kaže, s obiju strana anusa. Tekućina koja se stvara u analnim vrećicama je puna feromona i oblaže feces. Kada su pune pas se obično vuče sa stražnjim dijelom tijela po podu ili se liže ili grize oko tog područja i po stražnjim nogama. Ako su analne vrećice pune, moraju se isprazniti. Postoji više tehnika pražnjenja analnih vrećica i ponekad ih nije dovoljno istisnuti samo izvana. Sve ovisi o sadržaju, pa ako je on gust i grudast, potrebno je analne vrećice isprati s rivanolom ili nekom sličnom tekućinom. Ponekad je potrebno cijeli postupak ponoviti nekoliko puta s razmakom od tjedan dana. Ako se analne vrećice ne isprazne, a pune se redovito, može doći do njihovog apscediranja i tada je potrebna i antibiotska terapija.

Također česti uzrok češanja kože naročito kod westyja je intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani.

Da bi otkrili uzrok češanja kod Vašeg psa, potrebno je otići veterinaru kako bi obavio određene pretrage, postavio dijagnozu (otkrio uzrok češanja) i počeo liječiti psa.

OZNAKE: