Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Kao kućne ljubimce već neko vrijeme imamo obične čančare. Pošto im je i kod nas povoljna klima pustili smo ih u prirodu i već neko vrijeme su po našim livadama. Ove godine smo nabavili mladu čančaru koja je velika samo 4 cm. Da li se moram nekako posebno ponašati i hraniti je? Kažu da mlade kornjače ne jedu povrće i zelenilo, ali ova jedino to i želi. Kako da to riješim i čime da je hranim?  
Hvala,
Denise.

O: Čančara ili Testudo hermanni, zakonom je zaštićena vrsta.

U Hrvatskoj se najčešće može vidjeti na području Dalmacije, a ljudi je vrlo često udomljavaju u svojim vrtovima. U jelu nije izbirljiva, a najčešće se hrane povrćem, travama, lišćem, stabljikama, a ponekad pojede gusjenice, puževe i crve. Bez hrane može izdržati više tjedana. Životni vijek ove kornjače je 50 godina. Čančare žive pojedinačno, a samo u vrijeme parenja traže partnera.

Prirodno stanište ovih kornjača je Mediteran, stoga im kontinentalna klima ne odgovara (bez obzira što slove kao vrlo otporne jedinke), a osobito ovako mladim jedinkama. Kako su sada nešto niže temperature od prosjeka za lipanj, svakako je smjestite na toplo mjesto, po mogućnosti u terarij ili slično, gdje ćete staviti pijesak kako bi se ona mogla ukopavati. U takvom terariju bi trebali imati i UV lampu pod kojom će se sunčati i na taj način potaknuti sintezu vitamina D u organizmu, jer u protivnom dolazi do patoloških promjena na oklopu i bolesti.

Za toplijeg vremena trebalo bi joj omogućiti što više prostora, kao bi se mogla nesmetano kretati, sunčati (UV zrake potrebe za sintezu vitamina D, kako bi se mogao akumulirati Ca u kosti, u protivnom dolazi do problema sa oklopom), hraniti, skrivati i dr. Najidealnije mjesto je vrt koji bi trebali ograditi, (jer će kornjača pokušati izaći), a uvijek bi trebala imati dostupnu čistu i svježu vodu. U taj ograđeni dio vrta možete staviti i kamenje, te posaditi povrće ili sl. kako bi mogla se sunčati i hraniti. Osim navedenoga trebali bi joj omogućiti i dio koji nije izložen sunčevim zrakama, kako bi se mogla skrivati za sparnog i vrućeg vremena.

Čančare, kako odrasle, tako i mlade jedinke hrane se isključivo povrćem, voćem i sl., a kao izvor proteina možete joj ponekad ponuditi crviće i sl. Osim takve hrane preporučljivo je davati i gotovu paletiranu hranu, koja je dodatno i vitaminizirana, te vitaminsko-mineralne pripravke.

U Hrvatskoj je čančara zaštićena vrsta te za svaki kontakt, držanje ili slično treba imati dozvolu nadležnoga ministarstva. Osobe koje neovlašteno ubiju ili otuđe čančaru iz prirodnog staništa podliježu kazni od 4000 kuna.