Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim da mi odgovorite da li je normalno da moj bull mastif od 9 mjeseci, kad izađe van, uopće ne laje. Čak kad neki drugi pas na njega zalaje, on stane sa igrom i u čudu gleda. Unaprijed hvala na odgovoru.
Vanja

O: Upozoravanje lajanjem vjerojatno je jedna od prvih osobina zbog koje su naši preci odabirali pse. Glasovna komunikacija pasa vrlo je učinkovita te se psi glasovno izražavaju cijelim nizom zvukova -cviljenje, režanje, oštro lajanje, mrmljanje i sl.

No, osim bogatog rječnika zvukova psi imaju razvijene i drugačije načine komunikacije npr.mirisima, položajem tijela, kojima mogu prenijeti začudno istančane poruke drugim pripadnicima svoje vrste.

Bullmastiff je krupan pas dobrog njuha i velike tjelesne snage, nastao križanjem engleskog mastiffa i buldoga. Uzgojen je u svrhu zaštite i pomoći stočarima u borbi protiv lovokradica u XIX.stoljeću u Engleskoj. Ova pasmina je inteligentna i mirna, odana svojoj obitelji, ali i tvrdoglava. Zahtijeva dosljedan, čvrst i trajan odgoj, no bez primjene sile. Kao i kod mnogih drugih molosa, moguća je agresija prema drugim psima, te je potreban oprez i rana socijalizacija. Također se treba potruditi rano naviknuti štene na ljude izvan obitelji  jer neki bullmastiffi mogu biti vrlo nepovjerljivi prema strancima. S djecom su vrlo dobri zbog svoje opuštene prirode, mirnoće i visokog praga nadražaja, ali mala djeca u prisutnosti bullmastiffa moraju biti pod nadzorom odraslih već zbog same veličine i težine psa. Oprezan je, i iako nije agresivan, u svakom je trenutku spreman za boj i obranu. Među molosima Bullmastif je najmlađa, najživahnija i najvodljivija pasmina.
 
Uzimajući u obzir, između ostalog, pasminsku karakteristiku Vašeg psa da je pretežno tih i da rijetko laje bez razloga, ne treba Vas čuditi niti zabrinjavati njegov "drugačiji" način komunikacije s drugim psima, odnosno nereagiranje lajanjem u situacijama kada bi to možda neka druga pasmina psa učinila.

OZNAKE: