Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kćer imala je macu koja je uglavnom boravila u njenoj spavaćoj sobi. Maca je imala buhe kao i većina maca. Prije godinu dana moja se kćer odselila i povela macu sa sobom, a od tada tu sobu više ne koristimo i rijetko ulazimo u nju. Interesira me da li su buhe mogle preživjeti do danas? Da li su se mogle razmnožiti? Ako jesu, kako su mogle prezivjeti, kako su se hranile? Soba je prazna osim kreveta i ormara u sobi nema nista više. Unaprijed vam hvala. Mladen.

O: Buhe su kožni nametnici (paraziti) koji žive na koži među dlakom domaćina (psa, mačke).

Razvojni oblici buha (jajašce, ličinka) zadržavaju se u okolini gdje domaćin boravi. Buha skoči na domaćina (psa, mačku, pa i čovjeka ako u blizini nema psa ili mačke), i u roku 24 sata počinje leći jajašca. Buha u prosjeku dnevno položi 20-40 jajašca, siše krv domaćina, a veliki dio te krvi izlučuje fecesom koji služi kao hrana larvi koja će se izleći iz jajašca. Položena jajašca ne ostaju na domaćinu jer nisu ljepljiva, već se otkotrljaju na tlo i iz njih se za 20 dana izleže larva koja se može preobraziti u buhu ili ostati učahurena, što ovisi o uvjetima u okolini. Ako su uvjeti povoljni, doći će do preobrazbe u buhu, a ako su uvjeti nepovoljni, buha može ostati u čahuri mjesecima.

Stoga bih Vam preporučila da sobu svoje kćeri pošpricate sa "Biokill-om"-tekućim insekticidom koji ne ostavlja tragove, a biološki je razgradiv i bez mirisa i djeluje 4 tjedna ili "Rug Patrol" praškom koji je namijenjen tretiranju prostora za život ljudi i ljubimaca, a ubija buhe, njihove ličinke i jaja, a upotrebljava se tako da se cijeli prostor posipa prahom i nakon sat vremena se dobro prozrači, usiše i pobriše mokrom krpom.

Oba proizvoda možete nabaviti kod nas u Pet centrima.

OZNAKE: