Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Primjetila sam da mi se kunić u zadnje vrijeme dosta češe, pogotovo iza ušiju. Pregledala sam mu krzno (dugodlaki je) i nisam uspjela vidjeti ništa (nikakva jajašca, točkice...), ali često se zna dogoditi da kad ga mazim i kad se umiri iz krzna na njuškici mu se pojavi nešto kao mala smeđa duguljasta mušica koja brzo nestane opet u krznu i nikad ju nisam uspjela uhvatiti (ne skače). Na tom mjestu mu se koža znala ponekad malo perutati. Na žalost, ne mogu odgonetnuti da li mi kunić ima buhe, uši ili nešto treće, pa vas molim da mi opišete kako ću to prepoznati i tretirati, ili moram otići ponovo veterinaru? Unaprijed zahvaljujem! Srdačan pozdrav, Marijeta

O: Najčešći vanjski paraziti u kunića su grinje, šugarci, uši i buhe. Osim navedenog, na koži kunića može se pojaviti i mijaza (to je polaganje jajašaca muha na rane ili, vrlo često, u područje analne regije životinja).

Grinja kunića (C.parasitivorax) je mikroskopski malena, a dijagnoza se postavlja pretragom brisa promjenjene kože. Uzročnik može biti na koži a da ne izazove nikakve vidljive promjene. U težim slučajevima javlja se svrbež, perutanje kože i pojava ekcema. Najčešće je zahvaćeno područje zatiljka i vrata.

Šuga se u kunića najčešće javlja kao ušna šuga, a uzročnik je Psoroptes cuniculi. Mikroskopske je veličine i ne vidi se golim okom. Bolest se lako prenosi i brzo širi u većim aglomeracijama. Promjene se razvijajaju u vanjskom zvukovodu, ali kod neliječenih primjeraka promjene se šire na vanjsku stranu uške, glavu, vrat i ramena. Simptomi ove bolesti su izrazita svrbež, te perutanje i zadebljanje kože. Često se javljaju i dodatne komplikacije u smislu superinfekcija bakterijama i gljivicama. Životinja postaje apatična, a moguća su oštećenja srednjeg i unutrašnjeg uha.

Uzročnik "uši" kunića je H.ventricosus. Hrani se kožnim detritusom i siše krv domaćina. Simptomi su crvenilo, zadebljanja kože, pa čak i nekroza kože. Uši su vrlo malene i gotovo nevidljive golim okom.

Ono što ste primjetili na vašem kuniću najvjerojatnije su buhe. Buhe kunića (S.cuniculi) velike su oko 1,5 mm. Ženke mogu biti duge i do 2mm. Njihov razvojni ciklus je potpuna metamorfoza što znači da se iz jajašca razvija larva koja se kroz tri faze razvija u odraslu buhu. Životinje s buhama su izrazito nemirne, češu se po cijelom tijelu, a nisu rijetke ni alergijske reakcije na ugriz buhe.

Protiv svih ovih ektoparazita (vanjskih parazita) postoji uspješna terapija. Lijek i savjet o primjeni potražite u našim ljekarnama.