Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas za savjet kako da riješim problem buha kod mojeg patuljastog kunića. Zahvaljujem,  Melanija

O: Buhe su ektoparaziti i napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, zečevi...), uključujući i čovjeka. Spadaju u bezkrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje. Buhe se samo povremeno nalaze na tijelu kunića, pretežno se zadržavaju u kavezu u raznim pukotinama ili u okolini, tako da treba tretirati i kavez, a po potrebi i prostoriju u kojoj je kunić boravio ako ste ga puštali iz kaveza.

Za tretiranje samog kunića postoji Beapharaov insekticidni puder "Unge-Ziefer-Puder". Pudrati treba jedan puta tjedno kroz duži vremenski period. Piljevinu i sijeno baciti, a igračke dezinficirati kao i krletku "Neguvonom" od "Bayera" (antiparazitski prašak: 15g neguvona otopiti u 10 l vode, ne ispire se, nego pričekati da se posuši i sve skupa ponoviti za 5 dana). Krletku i okolinu možete poprskati "Biokillom", uključujući i tepihe. Biokill je tekući insekticid i akaricid koji se ne ispire, djeluje 4 tjedna, biološki je razgradiv i bez mirisa, ne ostavlja tragove.

Kod nas još možete nabaviti "Pet soft" sprej - vodena otopina prirodnih ulja i njihovih derivata i voćne kiseline, a koristi se za uništavanje nametnika na koži, krznu, dlaci i perju kućnih ljubimaca. Njime možete poprskati kunića, kao i sva mjesta gdje kunić boravi. Prodaje se kao sprej od 200ml i od 500ml. Nadam se da ćete uspjeti naći odgovarajuće sredstvo iz našeg asortimana za uništavanje buha.

Još Vam samo mogu poželjeti sreću u borbi protiv buha!