Odgovara:
Dino Karakaš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Cavalier star 3 mjeseca nakon 3 različite terapije antibiotika i dalje kašlje te mu je disanje abdominalno. To traje skoro mjesec i pol dana. Bio je na rtg-u prije 20 dana i ustanovljen mu je bronhitis. Pas je veseo i živahan te normalno jede. Molim Vaše mišljenje i savjet. Hvala, David

O: Akutni bronhitis je kratkotrajna upala sluznice dušnika i bronha, koja je obično povezana s virusnim infekcijama gornjeg dijela dišnog sustava. Upala je kataralne, a ne gnojne (bakterijske) prirode. Češće se pojavljuje u zimskim mjesecima.

Respiratorni virusi su rinovirusi i koronavirusi, te oni invazivniji, kao što su virusi influence i adenovirusi. Samo je mali postotak akutnih bronhitisa uzrokovan nevirusnim uzročnicima.

Upala bronha (Mycoplasma pneumoniae) počinje oštećenjem sluznice s otokom stijenke te pojačanom produkcijom sluzi. Kašalj je također jedan od glavnih simptoma bronhitisa i javlja se u više od 50% slučajeva. Povišena temperatura i drugi opći simptomi, kao i težina i trajanje bolesti te eventualne komplikacije, ovise o uzročniku, ali i dobi i kondiciji.

Liječenje akutnog bronhitisa je, u pravilu, samo simptomatsko, usmjereno na ublažavanje kašlja ukoliko je kašalj suh i neproduktivan, a ukoliko je kašalj produktivan (kašljem se uspije izbaciti sluzavi sekret) treba ga potaknuti. Antibiotici kao terapija su nepotrebni, ali se uvijek daju zbog eventualnih sekundarnih bakterijskih infekcija koje se vrlo često jave kod organizma oslabljenog virusima.

Takvo stanje nerijetko može trajati i više tjedana. Psa je u tom periodu potrebno poštediti od fizičkih napora (trčanje za loptom i sl.). Boravak u toploj prostoriji je preporučljiv, a također bi trebalo povećati vlagu u zraku, pogotovo u sezoni grijanja kada je zrak poprilično suh što može potencirati kašalj.

OZNAKE: