Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradora starog 8 mjeseci i rečeno mi je da bi u toj dobi bilo potrebno prijeći sa 3 obroka dnevno na 2 veća obroka. Zanima me je li to baš nužno ili možemo nastaviti davati 3 obroka, s obzirom da se on, kao pravi labrador, jako veseli hrani. Unaprijed hvala, Karla

O: Sa stajališta broja obroka, postoji određeno pravilo hranjenja štenaca. Naime, preporučuje se štence u dobi od jednog do dva mjeseca hraniti i do 5 - 6 puta dnevno. U tom periodu, višekratno se hrane štenci zbog osjetljivog i nedovoljno razvijenog probavnog sustava. Kod štenaca se vrlo često događa i da je unos glukoze u organizam smanjen, a kako imaju slabiju sposobnost pohranjivanja energije od starijih pasa, potrebno im je davati nekoliko obroka dnevno.

Do 6-tog mjeseca života hranite štene 4 puta dnevno, zatim smanjite na 3 pa na 2 obroka dnevno, uvijek u isto vrijeme. Hranjenje više puta dnevno osigurava štencima dovoljno energije za rast i otpornost organizma.

Prelazak sa 3 na 2 obroka, u određenoj dobi štenca nije nužan. Naime, poznato je da mnogi psi sami izbace treći obrok, odnosno, za njega postanu nezainteresirani. Ono na što trebate obratiti pozornost jest kvaliteta hrane te pridržavanje preporuka proizvođača hrane o dnevnim količinama.

Imajte i na umu da su labradori, po prirodi, poprilično skloni povećanju tjelesne težine. Debljina u pasa izaziva iste bolesti kao i debljina u ljudi.

Za sve dodatne informacije o njezi i prehrani možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: