Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Ovo ljeto pronašli smo gnijezdo kosa na šljivi. Nakon par dana, kada su se izlegli, jedan je mali kosić pao iz gnijezda. Mi smo ga uzeli i stavili u kavez od papige. Kos je sada velik. Hranimo ga hranom za papige, da li je to dobro? Može li tako zauvijek ostati? Josip

O: Kosa bi trebalo početi hraniti s crvićima i glistama (ako imate vrt, pronaći ćete ih u humusu ili dijelu gdje se odlaže košena trava i uvenulo cvijeće i ostalo bilje). U prirodi se kos hrani i biljem (razne bobice i sjemenke) i sitnim životinjicama poput crvića i mušica pa ga treba pripremiti na takve uvjete.

Hrana za papige je hranjiva, ali je kos u prirodi neće pronaći tako "serviranu", odnosno izmješanu od više vrsta sjemenja i posluženu u zdjelici.

Hranu ptici treba nuditi što raznovrsniju, od raznih sjemenki, mlade trave s "mesnim "dodatkom, hranu treba stavljati na razna mjesta unutar krletke (po dnu krletke, zakačenu za rešetke ili na otkinute grane koje se postavljaju unutar iste).

Pticu bi trebalo pokušati pustiti u slobodu tek kada zatopli i kada će u prirodi biti dostupnija hrana (pupoljci, mušice i slično). Puštanje ponekad ne uspijeva od prve jer ptica nije sigurna u sebe i slabo leti te se poslije takvog neuspjeha vraća udomiteljima. Puštanje treba ponoviti više puta, dok ptica ne osjeti sigurnost vlastitog letenja.

OZNAKE: