tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Iz prirode (stajaćice u Lici) uzeli smo oplođene jajne stanice žabe zbog prjetnje stanara mjesta da će ih potrovati. Sada kada su se razvili u punoglavce, primjećujemo da je riječ o smeđoj žabi (a svi vodozemci na području Hrvatske su zaštićeni), želimo pomoći u očuvanju populacije i kada se razvojni sistem privede kraju, želimo ih pustiti u mirnu sjataćicu gdje ih zasigurno nitko neće smetati. Zanima me koje alge bi im bilo najbolje davati dok su još u stadiju punoglavca i ima li tih algi u Pet centrima Zagreb.

Unaprijed zahvaljujem, Tea


O: O osnovama držanja punoglavaca pisala je kolegica Dragica Nemeš, dr. vet. med. ovdje.

Desetak dana od početka mriješćenja punoglavci izlaze iz ovoja i pričvrste se uz vodene biljke. Nakon napuštanja ovoja punoglavci se još uvijek hrane ostacima žumanjka  svojih jaja jer još nemaju usne šupljine. Dišu škrgama koje su perasto razgranate na prednjim bočnim dijelovima tijela.

Nakon dan-dva otvore se usta i počinje hranjenje vodenim biljkama koje rastu na listovima većih biljaka. Nakon toga gube vanjske škrge i počinju disati unutarnjim škrgama koje su slične ribljim. Punoglavci su još uvijek biljojedi i u posudi moraju imati redovito vodenih biljaka koje će trgati čeljustima. Može im se staviti i bilje i mulj iz bare iz koje ste ih uzeli, te pokoje drvo ili kamen obrasato algama. Može im se dati i blanširano zelje i salata, špinat, a možete i kupiti vodeno bilje za akvarij.

Nakon 6-7 tjedana punoglavcima počnu rasti udovi. Prvo se pojave stražnje noge u obliku malih pupoljaka pri bazi repa, a dosta kasnije pojave se i prednje noge. Nakon pojave prednjih nogu punoglavci su uglavnom mesojedi pa ih možete hraniti i sitno mljevenim mesom. Tada i rep postupno nestaje, a životinje izlazi na površinu i guta zrak koji ulazi u novorazvijena pluća. Tada i sve više sliči žabi pa je potrebno staviti podlogu na koju se mogu popeti (busen trave ili komad cigle...) i osigurajte poklopcem da ne može iskočiti van. Čim mlade žabice počnu skakati morate ih pustiti u vodu jer im nećete moći osigurati dovoljnu količinu insekata za hranu. Vratite ih na mjesto s kojeg ste pokupili mrijest.

U Pet centru imamo u ponudi Tetra Natura AlgaeMix od tetre. To je kompletna hrana u obliku želea obogaćenog Nori algama za sve vrste ribica. Sa prirodnom kvalitetom Nori alga bogata hranjivim sastojcima i vitaminima. Od Sere imamo u ponudi Spirulina tablete tabletiranu hranu za algojedne ribice te od Dajane Spirulina Wafer za biljojedne ribe dna koje sadrži ekstrakt biljnih protina, mljevene školjke, pšenično brašno, alge (Spirulina, Chlorella), riblje brašno i riblje prerađevine, sušeni kvasac, povrće (špinat), riblje ulje i lecitin. Također im možete ponuditi morske alge u prahu ili tabletama od Canine, visokovrijedan proizvod dobiven od svježih morskih algi (Acophyllum). Visoka biološka vrijednost dobiva se sušenjem algi i sadrže mnogo aminokiselina. Algolith od Beaphara je dopunska hrana koja se isto sastoji od brašna morskih algi.