Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Dobio sam 4 mladunca od svojih nimfi. 26.06.2009. dobio sam prvog mladunca, zatim do 01.07.09. sam vidio da su se sva jaja izlegla i dobio sam 4 mladunca. Do sad nema kakvih vitamina i svega štošta nisam kupio, navest ću neke: sipina kost, pjesak sandy, poslastice (razne), vitamine koje sipam u vodu,... Međutim, neće ništa da jedu od voća i povrća. Jedino što jedu jeste jaje žutanjak, nastojim kupovati domaća jaja. U zadnje vrijeme sam jaje počeo miješati s mljevenim plazma tekstom. Da li ispravno činim? Da li je to dovoljno? Drugo je pitanje - za koliko mogu očekivati da će izići iz gnijezda  i da li će se, kad izađu, sami hraniti ili će ih oni nastaviti hraniti? 

Također me zabrrinjava to što jako smrdi iz gnijezda, da li je to normalno? Ja nisam pokušavao ništa čistiti jer pretpostavljam da ne smijem? Da li se kakve larve, uši mogu pojaviti? Kupio sam prašak i čovjek koji radi u u prodavnici kućnih ljubimaca mi je savjetovao da stavim taj prašak u gnijezdo, malo da pospem, ali nisam se usudio.
Armin

O: Čestitamo na podmlatku i nastavite ih hraniti kao do sada.

Kuhano jaje s keksima, uz malo svježeg soka naranče, idealna je prehrana za roditelje i mlade kada počnu sami jesti.

Mladi će izaći iz gnijezda nakon 3-4 tjedna, a roditelji će ih još hraniti par tjedana, te nije potrebna Vaša pomoć.

Roditelji bi ipak trebali jesti i miješavinu sjemenja (kao potpuni izvor bjelnčevina, masti, vitamina, amino kiselina i drugog). Ako ne žele jesti dosadašnju hranu, potražite mješavinu od nekog drugog proizvođača i kupite originalno i zatvoreno pakovanje jer se hrana u otvorenim pakovanjima brže kvari i zagađuje toksinima i plijesnima iz okoline, koji su vrlo pogubni za zdravlje naših pernatih ljubimaca i ne postoji mogućnost potpunog izlječenja.

Gnijezda uvijek imaju poseban miris zbog izmeta mladih koji se zadržava unutar istog. Za sada nemojte čistiti, nakon 2 tjedna izmjenite ispunu gnijezda (vata, trava, piljevina ili slično), a pri tome pazite na mlade i oprezno ih pomaknite. A kada mladi počnu sami izlaziti, operite temeljito gnijezdo vrućom vodom i grubom četkom, osušite na suncu i vratite ponovno unutar krletke. Praškove i slične preparate nemojte u ovom peroidu koristiti. Tek kada mladi potpuno opernate i počnu jesti sami, temeljito operite cijelu krletku i dezinficirajte, ponovno isperite, osušite i vratite ptice unutar iste.

OZNAKE: