Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam jedno pitanje vezano uz prve dane novih štenića. Imam ženku labradora koja se sinoć okotila i ima 12 malih štenića. Moje pitanje je koji su optimalni uvjeti za njihov daljnji napredak te hoće li svi preživjeti? Unaprijed zahvaljujem!
Josip

O: Kao prvo, uvijek treba biti u dosluhu s Vašim veterinarom.

Veterinara treba obavijestiti kada je počeo i kada je završio okot, te koliko ima mladih.

Kuji treba osigurati dovoljno hrane, ali davati joj hranu u više navrata tokom dana. Kuje se hrane ili Starterom (Royal Canin) ili hranom za štence jer su njihove potrebe u vrijeme dojenja 2 puta povećane, odnosno moraju prehraniti i zadovoljiti svoje normalne potrebe, a moraju podmiriti i potrebe štenaca putem svojeg mlijeka.

Također je bitno da sva štenad dobije (posiše) prvo majčino mljeko poslije okota jer je ono puno tvari (gamaglobulina) koje pomažu štenetu u borbi za život (protiv bakterija i virusa iz okoline).

Štenad treba držati u suhom i mirnom prostoru, koristiti podloške na kojima leže i mijenjati ih na kraju dana. Treba kontrolirati i zapisivati tjelesnu težinu svakog šteneta, kontrolirati da li imaju stolicu i da li ih kuja liže poslije obroka.

Pošto ih je više, trebalo bi štenad stavljati na sise u turnusima, šest po šest. Sve sise ne daju jednaku količinu mlijeka, one koje su bliže repu su i jače i daju veću količinu mljeka. Također, ni sva štenad ne siše jednako, te mogu zaostati u razvoju. Nabavite kujino mlijeko u prahu, da možete dovoljno nahraniti svu štenad, ipak ih je 12, a kuja možda neće moći zadovoljiti tolike potrebe za istim.

Štenad se polako odbija od sisanja kada navrše 3 tjedna života i tada se prelazi na kašicu za štence i polako ih se uvodi u "svijet suhe hrane" za pse. Suha hrana za štenad se u početku vlaži toplom vodom, raskuhanom rižom ili mesnom juhom.

OZNAKE: