Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti bordošku dogu i zanima me da li ta vrsta iziskuje puno kretanja, odnosno da li ju treba istrčavati  i koliko često? Po raznim forumima sam dobivao razne odgovore pa me zanima što struka kaže? Goran

O: Bordeaux Bulldog, Dogue de Bordeaux, French Mastiff ili Bordoška doga je harmoničan, miran, znatiželjan i vrlo hrabar pas. Pripada jednoj od najstarijih francuskih pasmina pasa.

Nalazi se u  II. FCI skupini.

Visina mužjaka se kreće između 60 i 70 cm, a visina ženke iznosi izmedu 58 i 66 cm. Mužjaci su težine od 50 kg, a ženke od 45 kg.

Dlaka im je mekana, glatka i kratka. Boja je jednobojna, mahagonij ili žuta u svim nijansama, s crvenom ili crnom maskom. Pojava bijele boje dlake, na prsima, nije dozvoljena.

Ova pasmina nema pretjeranu potrebu za kretnjom. Dovoljno je nekoliko šetnji dnevno na uzici, ako ih pustite nekoliko puta tjedno da se bez uzice izluduju. Također, važno im je osigurati dovoljno vremena za igru.

Ova pasmina ne laje puno, te je vrlo odana svome vlasniku i njegovoj obitelji. Kako se ovi psi izrazito vežu za svog gospodara, svaki nedostatak pažnje protumačiti će kao kaznu.

OZNAKE: