Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zlatnog retrivera starog 8 godina. Svih osam godina bio je više nego aktivan. Zadnje vrijeme primjećujem da se nakon pojačane aktivnosti (odlazak u planine) teško diže na zadnje noge. Svjestan sam da nije više u godinama, ali svaki put kad vidi ruksak to je takvo veselje da mi ga je teško kod kuće ostaviti jer jednostavno uživa u tome. Izgleda da ga to toliko izmuči da se ne može poslije normalno ustati. Nakon dan, dva već mu je bolje. Kod normalne šetnje, do 7 km dnevno, nema tih problema. Molio bih savjet čime da mu olakšam bolove nakon toga ili da ga jednostavno više ne vodim na planinarenje?
Krunoslav

O: Vaš ljubimac, prema svojoj dobi, pripada starijim psima.

U starosti, tijelo ljubimca više nije u mogućnosti odgovoriti zahtjevima i zadacima koji se postavljaju ispred njega, kao nekad. Iz tog razloga, određenom prikladnom prehranom i načinom života moguće je promjene karakteristične za starenje ljubimca usporiti, a ponekad i zaustaviti.

U starosti se često pojavljuju bolni zglobovi i nedostatak snage. Pojavi bolnih zglobova pogoduju različite degenerativne bolesti, ozljede i povećana tjelesna težina. Nedostatak snage se kod starijih pasa javlja zbog slabije opskrbe mišića hranjivim sastojcima, zbog čega je ljubimac bezvoljniji i lakše se umara.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da hranite ljubimca hranama iz superpremium programa prilagođenim dobnoj kategoriji ljubimca, te da reducirate dnevne šetnje i provodite ih prema mogućnostima ljubimca.

Također, za stabilizaciju lokomotornog sustava psa kao dopunsko sredstvo možete koristiti i "Chassoton granulat 4%", preparat posebno koncipiran za velike ili starije pse sa sadržajem ekstrakta školjaka koji poboljšava pokretljivost zglobova i opterećenja vezivnog i potpornog tkiva. Nakon određenog vremenskog perioda možete početi s korištenjem i "Caniviton forte 30", koji je također dopunsko sredstvo za stabilizaciju lokomotornog sustava s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat), i kao takav predviđen za dugotrajno davanje psima. "Caniviton forte 30" regenerira hrskavice, tetive, ligamente i održava ih gipkim. Navedeni proizvodi su od Švicarskog proizvođača, pod nazivom "Chassot-Vetoqinol".

Postoje i od drugih proizvođača slični proizvodi, npr. "Petvital GAG" - prah i tablete koji sadrže ekstrakt zelenih školjaka, kvasac, brašno morskih algi, kalcij-karbonat, vitamine i elemente u tragovima, a pomažu kod akutnih i kroničnih bolesti zglobova, kod ukočenosti zglobova te bolesti koje onemogućavaju kretanje.

Također, postoje i gotove medicinske hrane (npr. Hill's "j/d", Royal Canin "Mobility special", Eukanuba "Joint mobility",...) koje predstavljaju stvar izbora u prevenciji bolesti lokomotorna sustava. Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve potrebe organizma ljubimca s nutricionističkog stajališta, također su dodatno obogaćene suplementima koje sprečavaju dodatna oštećenja zglobova i hrskavica.

OZNAKE: