Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam njemačkog ovčara starog 3,5 godine. Prije godinu i pol počeo je krvariti iz spolnog organa i odveli smo ga veterinaru (njegovo objašnjenje za to je bilo da ima probleme s mokraćnim kanalima), te je dobio ljekove. Krvarenje nije stalo, povremeno se pojavljuje no i dalje nema pomaka na bolje. Što učiniti, jer na kojem god mjestu smo zatražili pomoć nismo dobili konkretni odgovor (uz sve moguće preglede)! Drugi problem koji naš ljubimac ima je odbijanje hrane i to već 2 mjeseca. Hranimo ga Eukanubom pomješanom s Pedigree konzervom jer samu suhu hranu neće jesti. Ponekad mu damo mesa ili kosti, no vrlo rijetko, čak se ni tome sada ne veseli. Izgubio je na težini, samo leži, slabo se kreće.

 Prije 5 dana ga je uhvatio išijas, dobio je 3 injekcije, no stanje mu se opet pogoršava. Molim Vas za savjet jer mislim da je moj pas pre mlad da bi se poduzimale mjere koje se vrše na starim psima!
Iva

O: Bolest donjih mokraćnih puteva nisu rijetkost u pasa.

Simptomi mogu biti gotovo nezamjetni, ali se u neliječenih jedinki mogu razviti u vrlo ozbiljno oboljenje.

Vlasnici u početku opažaju promjene u ponašanju kao što je nemir, skrivanje ili odbijanje hrane. S vremenom životinja počinje učestalo mokriti u malim količinama, ili mokri na neuobičajenim mjestima ili u kući. Javlja se naprezanje prilikom mokrenja, nenormalna boja mokraće uključujući i krv u mokraći.

Problem je složene etiologije, a predstavlja cijelu grupu stanja koja za posljedicu imaju upalu donjih mokraćnih puteva. U mokraćnom mjehuru i uretri formiraju se kristalići koji, već zavisno o veličini, na svom putu izazivaju oštećenja različitog stupnja. Oštećujući dublje strukture tkiva otvaraju put infekciji, a duž oštećene stijenke dolazi do kapilarnih krvarenja.

Rizične faktore za ovo oboljenje predstavljaju: hrana, način ponašanja, tjelesna kondicija i spol.

Visoka razina određenih minerala u hrani te pojedini sastojci koji utječu na stupanj kiselosti urina pogodovni su faktori za razvoj urolitijaze.

Manjak kretanja, nedovoljan unos vode, kao i dugo zadržavanje mokraće također igraju veliku ulogu u razvoju ovog oboljenja. Predisponirajući faktor je i prekomjerna tjelesna težina, a nešto češće oboljevaju kastrirani mužjaci. Za razliku od ženki koje imaju kraću i širu uretru, u mužjaka je uretra duga i tanka. Uretra je odvodni kanal mokraće iz mokraćnog mjehura.

Mokraćni kamenci se razlikuju po kemijskom sastavu, pa postoje topive i netopive vrste kamenaca. Topivi su samo struviti. Ciljanom prehranom postiže se kompletna disolucija struvita, te postiže sekundarna prevencija. Netopivi kamenci su brojniji(oksalati, cistini, urati, mješani...). Ako su zrnca kamenca manja, psi ih izmokre, a kod većih se terapija provodi kirurškim odstranjivanjem. U ovih vrsta kamenaca obavezna je sekundarna prevencija dijetalnom prehranom.

U dijagnostici se koristi više metoda. Tako veterinar može odrediti pH urina, izvršiti laboratorijsku detaljnu analizu urina, te preporučiti drugu dijagnostičku proceduru (npr. ultrazvučni ili rentgenski pregled).

Kamenci pozitivne gustoće sjene mogu se vidjeti na nativnom rendgenogramu, dok je kontrastna uretrografija indicirana kod svih sumnjivih oboljenja uretre.

U ponudi Pet centra su dijetalni programi prehrane renomiranih proizvođača medicinske hrane za pse s ovim problem. Uz konzultaciju s Vašim veterinarom, preporučam Vam da s tim ciljem promjenite prehranu psa. U izboru ćemo Vam rado pomoći.

OZNAKE: