Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam sijamskog mačka. Prije pet dana obolio je od upale mokraćne besike i donjih mokraćnih puteva. Imao je strašno jaku upalu i jedva je ostao živ. Macak je prije godinu dana kastriran. Kako živim u Mostaru, gdje ne mogu nabaviti hranu za ovako bolesne mace, molim Vas recite koju hranu mi vi preporučujete. Hranu ću vjerojatno nabavljati od Vas jer moj prijatelj koji će mi je slati za Mostar živi na Drvinju. Pozdrav i unaprijed Vam hvala. Damir.

O: Bolest donjih mokraćnih puteva (FLUTD) ne predstavlja jednu bolest već skup raznih poremećaja koji se javljaju u donjim mokraćnim putevima mačaka.

Najčešće se radi o stvaranju mokraćnih kristala koji izazivaju iritaciju i upalu mokraćnih puteva, a nerijetko i potpuni začep. FLUTD je neugodna bolest, a ako nastane potpuni začep i dosta opasna bolest. Neki od znakova bolesti su: nemir, skrivanje i odbijanje hrane, nenormalno ili otežano mokrenje, primjetan napor prilikom mokrenja, promijenjena boja mokraće ili krv u mokraći.

Rizični čimbenici koji povećavaju mogućnost nastanka FLUTD-a su: visok udio pojedinih minerala u hrani (magnezij i fosfor sastojci su najčešćeg tipa mokraćnih kristala-struvita, pa je poželjno da je njihov udio u hrani smanjen), kiselost mokraće(optimalna kiselost mokraće neophodna je u nadzoru stvaranja kristala), manjak kretanja, smanjeno uzimanje vode, smanjena učestalost mokrenja, pretjerana težina i spol (češće oboljevaju kastrirani mužjaci).

Pravilna prehrana posebno je bitna u prevenciji i liječenju FLUTD-a! Ispravno odabrana hrana pomoći će u regulaciji kiselosti mokraće i unosa minerala u organizam.

Hill's ima u ponudi Prescription Diet liniju za rješavanje problema FLUTD-a kod mačaka (c/d, s/d, w/d), koja se koristi pod nadzorom veterinara. C/d koristi se u prevenciji stvaranja struvitnih kristala, s/d koristi se u početku bolesti jer pomaže u otapanju struvitnih kristala, w/d je hrana za prevenciju struvita kod mačaka koje su sklone debljanju.

Royal Canin nudi Veterinary Diets Urinary prehranu, linija hrane prilagođene bolestima donjih mokraćnih puteva. Ova hrana pomaže produkciji manje koncentriranog urina, održava nisku koncentraciju minerala u mokraći i prevenira nastanak struvitnih i oksalatnih kristala te otapa već formirane struvitne kamence.

Eukanuba Veterinary Diets Urinary formule pripravljene su tako da pomažu kod pojave dva najčešća tipa kristala (struvitni i oksalatni kristali) kod mačaka.

S ozirom na nalaze učinjenih pretraga, Vaš veterinar Vam može preporučiti koja od ovih hrana bi najbolje odgovarala Vašem mačku.

OZNAKE: