Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Danas sam ujutro primjetila da je mom štenetu jedno oko malo crveno i da ima manje obilan i nešto gnojan iscjedak iz oka. Da li mogu uzeti neku mast ili kapi koje bi mu pomogle ili je neophodno ići u ambulantu sa psom.
Zahvaljujem uz srdačan pozdrav, Maja.

O:  Od bolesti oka, u pasa najčešće se pojavljuje konjuktivitis (upala spojnice oka). Upale spojnice dijele se prema lokalizaciji patološkog procesa. Konjuktivitise u pasa i mačaka treba smatrati zoonozama, jer mogu biti simptom bolesti koje su zoonoze.

Infekcija može biti različite etiologije, a najčešće su uzročnici virusi, bakterije, gljivice i paraziti. Konjuktivitis može biti i posljedica alergijskih reakcija, manjka suza, te toksično-kemijskih djelovanja. Iritacijski elementi mogu biti egzogeni (strana tijela, prašina, vjetar, voda, pijesak) i endogeni (entropium, dihtijaza, trihijaza, lagoftalmus, egzoftalmus itd.). Prema duljini trajanja govorimo o akutnom, subakutnom i kroničnom konjuktivitisu, a s obzirom na boju i konzinstenciju iscjetka o seroznom, mukoznom, purulentnom, hemoragičnom, folikularnom, membranoznom, pseudomembranoznom te vezilularnom.

Simptomi koji se javljaju su: isjedak (etiologija se prepoznaje po tipu stanica u iscjetku), kemoza (staklasto otečenje spojnica), hiperemija (nakon početnog stadija, koji karekterizira anemija), hemoragija, pruritus, pojava folikula na spojnici.

Serozni konjuktivitis: upala se odvija u epitelnom sloju spojnice, a često je i prelazni stadija za sve druge oblike konjuktivitisa. Najčešće je uzrokovan mikroorganizmima, parazitima, kemikalijama, lužinama, kiselinama, Uv i rtg zračenjem, alergijama, a može se javiti i sekundarno, nakon različitih infektivnih bolesti. Ovakav oblik konjuktivitisa može nastati i kao posljedica kongenitalnom suženja suznog kanala.

Folikularni konjuktivitis: upala se odvija na limfnim folikulima bulbarne strane treće očne vjeđe. Očituje se infiltracijom i proliferacijom folikula. Može nastati iz kroničnog kataralnog konjuktivitisa, kao posljedica mehaničkih nadražaja, alergijskih reakcija i hematogeno kod različitih septikemijskih oboljenja (štenećak, leptospiroza).

Purulentni (gnojni) konjuktivitis: razvija se iz akutnog seroznog konjuktivitisa uzrokovanog gnojnim bakterijama. Da bi se ovakav oblik konjuktivitisa razvio, mora postojati defekt spojničkog epitela na što se nadovezuje infekcija bakterijama (Streptococcus, Staphylococcus, Corynebacterium pyogenes). Važnu ulogu u nastanku ima i nedosatak odovarajućih antitijela ili nedostatak vitamina A.

Parenhimatozni konjuktivitis: upala zahvaća dublje slojeve spojnice i subkonjuktivalnog tkiva. Uzrok su nadražaji traumatske, kemijske ili druge prirode. Ako se radi o bakterijama gnojenja koje su dospijele u dublje slojeve tada govorimo o flegmonoznom konjuktivitisu, a ako zbog oštećenja epitela dođe do nekroze u dubljim slojevima spojnice razvija se difteroidni konjuktivitis.

Da bi se točno utvrdio uzrok promjena na oku Vašega ljubimca, da li je bolest oka primarno nastala ili sekundarno kao posljedica drugih infektivinih oboljenja, savjetujem Vam da posjetite svoga veterinara. Na temelju promjene na oku, boji i konzistenciji iscjetka, te eventualno brisa ili prisutstva stanica u iscjetku, veterinar će postaviti dijagnozu te započeti s adekvatnom terapijom. Liječenje na pamet nema smisla, a često može i pogoršati stanje.

OZNAKE: