Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije zlatne ribice u malom akvariju (kugli). Sve je bilo u redu dok prije par dana na jednoj od njih nije počelo pojavljivati neko crvenilo oko usta kao plikovi, a na drugoj se rep počeo perutati, krljušt kao da se mjenja. Kakvo je to crvenilo, od čega može biti i što bi trebao učiniti? Svaki dan mijenjam vodu i ostavljam je da odstoji jedan dan prije nego što je promjenim.
Unaprijed hvala, N.Vukčević

 O: Opisane promjene na ribicama, mogu biti posljedica promjene pigmentacije, a kako je došlo i do promjena na perajama i repu, vjerojatno se radi o infekciji.

Ovakve promjene mogu biti bakterijske i parazitarne etiologije. Vrlo često nastaju tzv. mješovite infekcije, odnosno primarno su uzrokovane protozoom, no često zbog pada imunološkog statusa, kompliciraju se sekundarnim bakterijskim infekcijama. Klinički se očituju "plikovima" koje vi opisujete, a zapravo predstavljaju oštećenja tkiva u vidu rana ili hematoma, te raspadanja tkiva, koja najčešće zahvaćaju područje oko usta i peraje.

Bolesti akvarijskih riba često su vezane za nefiziološke uvjete koji vladaju u akvarijskoj vodi, a dovode do remećenja biološke ravnoteže u akvariju.

Iako niste naveli veličinu kugle u kojoj borave Vaše ribice, pretpostavljam da se radi o manjoj kugli. Savjetujem Vam da ribice premjestite u veći akvarij, vodeći računa da je za svaku ribicu potrebno oko 10 litara vode. Čestim mjenjanjem vode, mjenjate i cjelokupan medij u akvariju, te korisnu mikrofloru, što djeluje stresno na ribice, a stres slabi imunološki odgovor, te je krajnji rezultat bolest. Razmislite i o adekvatnom filteru, ako se odlučite za veći akvarij, pa nećete imati potrebu za tako čestim mijenjanjem vode. Uvijek koristite odstajalu vodu, tretiranu sredstvima za pripremu vode, koja vežu teške metale i neutraliziraju klor, te na taj način umanjuju stres. U vodu možete i dodati žličicu kuhinjske soli na 50 litara vode. Povremeno provjerite kemijski sastav vode (pH, nitrite, nitrate, amonijak itd.), pomoću specijalnih testova.

Za sad Vam preporučam sredstvo Medi Mor, koje ima široki spektar djelovanja protiv bakterijskih, gljivičnih i parazitarnih infekcija, te vitaminske dodatke, kako bi ojačali imunološki odgovor u ribica. U toku liječenja potrebno je temperaturu vode podignuti na 30 stupnjeva celzijusa.