Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, imam dvije tigrice, mužjaka i ženku. Prije su bili dosta živahni, ali u zadnje vrijeme mužjak je počeo puno da jede, a izuzetno je mršav. Po čitav dan kao kunja ili jede. Izmet mu postao bijele boje, a sada i puno više izbacuje iz sebe nego prije.
Sabina

O: Bolesno  stanje u ptica općeni to se manifestira njihovom  potištenošću, smanjenim ili potpunim izostankom apetita, ptica odbija piti vodu, pogled je zamućen, perje našušureno i često  stolica promijeni boju i konzistenciju.

Također, zdrava će ptičica spavati u glavnom na jednoj nozi , dok je česta pojava u bolesnih ptica spavanje na obje noge, s glavom podvijenom pod krilo.

S obzirom da Vaša ptičica ima apetit i jede (što je prognostički povoljno), ali joj je promijenjena stolica, vrlo vjerojatno se radi o nekakvom probavnom poremećaju kojeg je potrebno liječiti. Niste mi naveli informacije o uvjetima držanja, načinu i sastavu hrane koje ptičice dobivaju i koliko te promjene traju, stoga Vam ne mogu pružiti konkretniji odgovor.

Budući ste naveli da imate dvije tigrice, bilo bi idealno bolesnu ptičicu odvojiti i smjestiti je negdje gdje nije propuh. Bolesna ptica bi trebala biti u toplijoj prostoriji jer njen oslabljeni organizam zahtjeva više topline pa ne bi na odmet bilo postaviti je ispod žarulje koja grije.

U svakom slučaju, kao što sam već napomenula, Vaša tigrica vrlo vjerojatno ima probavnih smetnji pa bi bilo dobro da je odvedete veterinaru na klinički pregled s ciljem postavljanja točne dijagnoze i određivanja adekvatne terapije. Preporučila bih pregled na Veterinarskom fakultetu, u Ambulanti za ptice, budući su kolege specijalisti za bolesti ptica - kućnih ljubimaca, te bi Vašoj ptici možda i najbolje mogli pomoći.

OZNAKE: