Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, od jučer poslijepodne smo primjetili da nesto nije u redu s našim pekinezerom (star 7 mjeseci). Odbija hranu, povratio je ono što je pojeo, sjedi cijelo vrijeme pogrbljeno i boli ga na dodir trbuh, i to najviše u gornjem dijelu s desne strane. Nismo ga još odveli veterinaru, ali ako mu se stanje ne poboljša, svakako ćemo to i učiniti sutra ujutro, ali do tad možete li mi reći kako mu pomoći, može li mu kakva tableta iz ljudske upotrebe pomoći, tipa ''Nexium''? Aleksandar

O: Svi simptomi koje ste naveli upućuju na problem kojeg svakako trebate riješiti ambulantno kod svog veterinara.

Naime, odbijanje hrane prvi je znak da sa životinjom nešto nije u redu.

Povraćanje je također simptom niza različitih oboljenja: prejedanje, nepodnošenje hrane, upala želuca (gastritis), paraziti, strana tijela, tumori, dilatacija želuca, problemi pokretljivosti, začep, upale trbušnih organa, bolesti bubrega i jetre, metaboličke i hormonalne bolesti, trovanja otrovima ili lijekovima.

Akutna bol u abdomenu, praćena naglom i žestokom boli trbušne stijenke i ostalim simptomima i znacima, upućuje na oboljenje jednog ili više organa u abdomenu (akutna upala želuca i/ili crijeva, torzija želuca, maligni proces, ukliještena kila, upala gušterače, bubrežna kolika, zastoj mokraće, upala pluća, upala poplućnice, oboljenja kralježnice, akutna upala jetre, itd.). Također, postoje stanja koja u kratko vrijeme dovedu do upale potrbušnice i kliničke slike akutnog abdominalnog zbivanja, a lepeza mogućih uzroka je vrlo široka.

Pritom je potrebno odrediti mjesto i vrstu patološkog procesa, no najvažnije je odrediti hitnost i potrebu eventualnog operacijskog postupka. Stoga je pažljivo uzeta anamneza (koju daje vlasnik životinje) i postavljanje ispravne dijagnoze neobično važno. U anamnezi se osobita pozornost obraća na karakter boli, nauzeju (mučnina), pojavu povraćanja, dijareju ili opstipaciju, groznicu ili povišenu temperaturu.
 
Ukoliko opisani simptomi još nisu prestali, preporučujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru. Točan uzrok povraćanja može se utvrditi samo pregledom životinje i eventualnim dodatnim dijagnostičkim postupcima, a sukladno tome i određivanje adekvatne terapije.

OZNAKE: