Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo dvije godine starog njemačkog boksera koji ne propušta priliku da gnjavi i ponekad žvače žabe. Satima poslije potpuno je odsutan duhom kao da je drogiran. Kolika je opasnost od težeg trovanja i kakve mogu biti posljedice? Obzirom da je pas slobodno pušten u velikom dvorištu, nismo u mogućnosti stalno ga nadzirati. Hvala na odgovoru. Zlatko

O: Često se događa da u ovim sparnim ljetnim mjesecima žabe posjećuje naše vrtove i dvorišta, najčešće kako bi došle do vode. Žabe su česti plijen naših kućnih ljubimaca, posebice pasa. U nas je najčešća zelena krastača.

Susreće se podjednako na vlažnim, kao i na skoro posve suhim mjestima. Zelena je krastača ne samo posve bezopasna životinja, nego i izuzetno koristan pomagač u svakom vrtu jer potamani golemo mnoštvo raznih biljnih štetnika.

Noćna je životinja, a danju miruje pod grmljem ili drvećem. Osobito rado dolazi u vrtove koji se zalijevaju, jer tu nalazi vlagu i dovoljno insekata kojima se hrani.

Kod mužjaka je gornja strana tijela tamnosiva s svijetlozelenim mrljama ili svijetlosiva sa tamno zelenim mrljama kod ženki. Osim toga kod oba je spola koža s gornje strane posuta crvenim bradavicama, koje su ustvari kožne žlijezde, prema kojima su i dobile ime. Zaušne su žlijezde jako razvijene i većinom jasno uočljive. Izlučevine ovih, kao i ostalih kožnih žlijezda sadrže tvari neugodnog okusa i mirisa koje im služe kao obrana od neprijatelja.

Upravo sadržaj ovih žlijezdi u pasa često izaziva simptome od strane živčanog ili probavnog sustava. Kod nas nisu zastupljene otrovne vrste u punom smislu riječi, pa nema veće opasnosti kako za ljude, tako za životinje.

Svakako se može javiti reakcija na sadržaj tih žlijezdi, a najčešće se očituje depresijom, slabošću, smetnjama u disanju, povraćanjem, proljevom. Kako je svaki pas individua za sebe, te različitog imunološkog statusa, svaki će reagirati drugačije.U nekih pasa nakon što pojedu žabu, neće biti reakcija, dok u nekih se može desiti navedeno, pa i do te mjere da takve radnje završe i alergijskim reakcijama na sekret žlijezdi, pa i kolapsom.

Ukoliko primjetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno potražite veterinarsku pomoć.

OZNAKE: