Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku samojeda. Stara je mjesec i pol dana. Ona nije bijela kao drugi samojedi, ne znam zašto? Amila

O: Samojedi imaju donju dlaku koja je gusta i mekana, te gornju, gustu i grubu dlaku koja prolazi kroz donju i nadvisuje ju, te čini gornji pokrov.

Osnovna boja samojeda je bijela s krem mrljama (tzv. biskvitne mrlje). Najpoželjnija je bijela boja, ali se prihvaćaju i žućkastobijela, žuta, crno-bijela  i smeđe-bijela boja.

Crna boja krzna selekcijom je eliminirana, a čista, blistavo bijela boja je danas gotovo univerzalna. Dopuštene su još i bijela s kremastom nijansom ili potpuno kremasta boja, koja se na izložbama baš i ne preferira, ali je važna kod uzgoja zbog pravilne pigmentacije.

Iako je bijelo, krzno samojeda izgleda uvijek vrlo čisto, a blato se nakon sušenja jednostavno iščetka. Besprijekorno krzno ima blistav srebrnasti sjaj.

Znači, uzrok što Vaš psić nije potpuno bijeli, može biti njegovo pasminsko svojstvo.

Dlaka pod utjecajem sunčevih zraka može postati lomljiva i prelaziti u crvenu i smeđu nijansu.

Također, hranidba mrkvom i hranom koja sadrži betakaroten može uzrokovati crvenkast odsjaj.

U našoj ponudi imamo šampone namijenjene njezi bijele dlake: Beaphar Šampon za pse sa svjetlom bojom dlake koji ističe prirodnu boju, Bio-groom šampon za bijelu dlaku koji pojačava njezin pigment, All systems šampon za bijelu dlaku, Trixie šampon za bijelu dlaku te Bio-groom puder za održavanje i posvjetljenje svijetle dlake.
 
Pošto niste naveli kakve boje je krzno i kakvo je stanje dlake, savjetujem Vam da se posavjetujete s Vašim veterinarom, kako biste isključili druge uzroke osim pasminskog svojstva.

OZNAKE: