Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li se smije davati kunćima blitva? Čula sam da je štetna za njih. Hvala, Ivana

O: Blitva je stabljikasto i lisnato povrće, srodno špinatu i kelju. Bogata je balastnim tvarima, saveznicima crijevne flore. Ta celulozna vlakna vežu na sebe vodu (a time i masnoće i otrovne tvari), ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva te na taj način otklanjaju crijevne i probavne tegobe.

Visoke koncentracije kalcija, kalija, željeza, magnezija i vitamina C čine blitvu izuzetno vrijednom namirnicom.

Međutim, pretjerane količine u crijevima stvaraju netopive spojeve koji sprječavaju biološko iskorištavanje kalcija.  Blitva je, također, zasitna i dugo ostaje u probavnom traktu.

Svježe lisnato povrće općenito sadrži dosta vode, no, također i vitamin C i vlakna. U prehrani su svakako bolja tamnija lisnata povrća, no jednako tako i kelj, lišće maslačka, peršin i celer (zeleno),  blitva, zeleno od cikle, gorušica (zeleno), lišće mrkve, lišće maline, lišće brokule, tamno zelena salata, špinat.

Većina ljudi smatra da je to povrće koje sadrži veće količine kalcija pa zahtjeva pažnju kod davanja. Ta hrana je osnova zdrave prehane i ne treba ju izbaciti, već samo smanjiti. U njima je omjer kalcija i fosfora važniji od same količine kalcija. Važno je da kunić dobije povrće koje ima kalcija u većoj količini nego fosfora, nikako obrnuto. Kalcij u tijelu sudjeluje u mnogim procesima, najznačajnija je uloga održavanje strukture kosti i mišića. Dobivaju ga iz prehrane, a višak se izlučuje fekalijama. Problem je što kalcij mogu apsorbirati više nego im treba, što onda prolazi kroz bubreg te rezultira stvaranjem kamenaca. Metabolizam kalcija u kunića se jako razlikuje u odnosu na ostale životinje. Tako je koncentracija kalcija u krvi kunića najčešće jako visoka, ali isto tako vrlo brzo može pasti, ovisno o udjelu kalcija u ishrani. Ta pojava je fiziološka i ovisi o hormonima štitne žlijezde. Resorpciju kalcija iz hrane (crijeva) djelomično pospješuje vitamin D3 (djelomično jer se dio kalcija resorbira i bez utjecaja vitamina D3). Višak kalcija se izlučuje putem bubrega (čak i do 60%). Odnos kalcija i fosfora u prehrani za kuniće nije toliko bitan kao u ostalih vrsta životinja baš zbog visoke resorpcije i eliminacije kalcija. Dakle, dokazano je da koncentracija kalcija može i smije biti visoka u odnosu na fosfor, ali obrnuta situacija je opasna.

Iz svega navedenog slijedi zaključak da se može u prehranu kunićima uključiti blitva, kao i salate i drugo lisnato povrće, ali u manjim količinama (do pola lista) i u pauzama od nekoliko dana, a svakako kod početnih davanja to zaista mora biti jako mala količina.