dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mošusnu kornjaču, kupila sam je prije 7 mjeseci. Počele su joj po oklopu izbijati nekakve blijede mrljice pa me zanima je li to normalno ili se javlja kakva bolest. Inače je vrlo živahna budući da joj grijem akvarij grijačem, jede vitamine za kornjače te račiće. U prilogu Vam šaljem fotografiju da vidite mrlje. Hvala, Lea

O: Uvjeti držanja kornjača imaju velik utjecaj na njihovo zdravlje i opće stanje. Ukoliko im uvjeti u akvaterariju nisu zadovoljavajući, javit će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema.

Male ogrebotine i oštećenja oklopa potpomažu infekciju bakterijama ili gljivicama. Oštećenja mogu nastati kretanjem kornjače po pregruboj površini, padom na ili uz oštar predmet ili ugrizom. No, najčešće je uzrok infekcijama neadkevatno držanje (neprimjerena temperatura vode i zraka, osvjetljenje, loša kvaliteta vode,...). Mikroorganizmi se zadržavaju i razmnožavaju u živom koštanom tkivu ispod keratiniziranog pokrova oklopa i poremetiti zdravstveno stanje.

Korisne informacije i savjete o optimalnim uvjetima za vodene kornjačice možete pronaći u ranije objavljenom odgovoru Optimalni uvjeti za vodene kornjače.

Za hranu nisu dostatni samo račići pa Vam preporučujem da porazgovarate i s našim akvaristima, koji će Vam dati savjete za najprimjerenije hrane. Jedna od takvih hrana, koju izdvajam iz naše aktualne ponude, jest TETRA Fauna ReptoMin - Hrana u štapićima za kornjače. Riječ je o kompletnoj hrani za kornjače, čiji optimalni sastojci kalcija i fosora (35:1) pozitivno utječu na zdraviju formaciju oklopa i kostiju, a tzv. Active formula ojačava imunološki sustav i pogoduje boljem zdravlju i vitalnosti. Ova hrana sadrži i veliku količinu lakoprobavljivih proteina za ispunjavanje prirodnih potreba ishrane kornjača.

Preporučujem, također, posjet Ambulanti za gmazove na Veterinarskom fakultetu radi pregleda i dodatnog savjetovanja.