Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: S obzirom da ćemo uskoro kititi bor ima li opasnosti za štene (staro 3 mj.) od iglica koje otpadnu. Štene nikad nije samo, ali uvijek postoji opasnost od poneke iglice. Hvala,
Sanja

O: Borove iglice same po sebi nisu opasne u smislu trovanja od njih, dapače uglavnom ih se koristi kao sastojak u pripravcima ljekovitog bilja. Jedino iglice žutog bora koji raste u Americi i Kanadi su otrovne i mogu izazvati pobačaje u domaćih životinja (najčešće stoke koja ih pojede dok pase).

U domaće četinjače ubrajamo običnu smreku (Picea abies), bor obični (Pinus silvestris) te bor crni (Pinus nigra), a od uvezenih šumskih vrsta Europski ariš (Larix decidua), američki borovac (Pinus strobus mill.) i zelena duglazija (Pseudotsuga menziesii mirb.).

Prema prošlogodišnjim statisičkim podacima, što se tiče božićnih i novogodišnjih blagdana, 50% pasa na neki način sudjeluje u novogodišnjim nesrećama i nezgodama, a svaki deseti posjeti veterinara kao rezultat te nezgode. Padanje bora preko ljubimca (32%), gutanje ukrasa (19%), zatim električni stres zbog zapetljavanja ili kidanja lampica i trovanje hranom samo su neke i najčešće nezgode.

Kako biste izbjegli nezgode, osigurajte i Vašim ljubimcima ugodnu blagdansku atmosferu.

1 - Ako imate prirodno drvce čistite opale iglice redovito, psi ih lako mogu udahnuti.

2 - Na drvce ne vješajte lampice koje naglo mijenjaju jačinu svjetla, pas bi se mogao osjećati ugroženim i napasti drvce.

3 - Ograničite hranu koju vaš ljubimac unosi i ne pretjerujte s hranjenjem "ljudskom" hranom. Psima ne biste trebali davati čokoladu, ni meso sa sitnim kostima.

4 - Božić ili Nova godina u pravilu nisu "tiha noć", no glasno nazdravljanje, baloni, petarde i sl. mogu uznemiriti Vašeg psa. Osigurajte mu tih i miran prostor gdje će moći pobjeći, ako se osjeti ugroženim.

Pošto je Vaš pas još štene, sigurno će mu sve to biti jako zanimljivo jer su u toj dobi psi jako znatiželjni. Bitno je da Vam je uvijek na oku jer će sigurno morati sve isprenjuškati i istražiti, a pogotovo ukrase i kuglice.

OZNAKE: