vladokordic web1


Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.
Pet centar

P: Kupio sam biljku Monte Carlo i počeli su listovi propadati, tj. dolazi do truljenja... Vidi se koji vršak da baca nanovo listove, ali mislim da nema napredovanja. Podloga je za Profi Aquascape i imam CO2 i dobru rasvijetu. Akvarij ima 7 dana otkako sam ga stavio u funkciju i još nisam koristio ni mikro- ni makroelemente pošto sam gore stavio podlogu soil plant i piše da treba dva puta sedmično mijenati pola vode jer dolazi do zasićenja pošto je soil dosta bogata sa svime i tako 4 tjedna... Uglavnom imam i svu potrebnu opremu za mijerenje svih faktora vode, CO2 je u redu na 30ml. Hvala. Toni

O: Micranthemum Tweediei je relativno nova vrsta u akvaristici. Srednje je zahtjevna po pitanju rasvjete iako biljka „voli“ nešto jaču rasvjetu, a korištenje CO2 nije nužno. Preferira nešto mekšu vodu, a uspijeva u rasponu od 2-15 njemačkih stupnjeva tvrdoće. Poželjna temperatura je 20-25C, a pH 6,0-7,5.

Sadnja bilja u akvariju zahtjeva strpljenje, a minimalni period nakon kojeg možete reći da se biljka „primila“ je 4-8 tjedana (ovisno o uvjetima).

Uz Monte carlo se veže nekoliko poznatih problema.

Melting – uzrokuju ga visoke razine nitrata u ranoj fazi nakon sađenja, provjerite razinu nitrata i zamijenite dio vode.

Smeđa boja – ukoliko je rast vrlo gust svijetlo ne dopire do dna, potrebno je prorijediti biljku.

Žućkasta boja i spori rast – vezano je uz visinu biljke, treba je održavati na 2-3 cm, u suprotnom biljka ne dobiva dovoljno svjetla i hranjiva.

Savjet je da provjerite razinu nitrata i održavate visinu/gustoću biljke, odnosno da budete strpljivi ukoliko ste već u zadanim parametrima. Nažalost ne uspije se svaka biljka „primiti“…