Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, javljam se u vezi bilja u akvariju. Imam akvarij 100 l, s poklopcem i ugrađenim svjetlom (jedna lampa je dnevno svjetlo a druga za rast bilja aqua glo), svjetlo radi 12 sati na dan, pumpica i filter stalno rade, temperatura 25-26ºC, vrste riba: šverk, molly, betta (mužjak), neonke, guppy, barbusi, colisi, čistači, udovica i skalari. Sve te ribice se dobro slažu i veselo plivaju. Međutim neke od njih jedu bilje u akvariju. Možete mi reći koje i što da radim? Koju hranu da im kupim da prestanu jesti bilje. Bilje mi je usprkos kupljenoj lampi aqua glo katastrofalno, neki talog se hvata po listovima i ono propada i još ga k tome i ribe ga jedu. Prihranjujem bilje JBL kuglicama.

Molim vas recite mi zašto su mi se u akvariju počele hvatati alge (na staklu, na bilju, na kamenju, itd. a nemam jako svjetlo već propisano). Plechostomus sam imao u akvariju i nije bilo algi kad sam ih izvadio pošto sam vidio da devastiraju bilje akvarij je počeo zelenjeti od algi. Hvala na pomoći, Marko.

O: Za rast bilja svakako je presudna rasvjeta. Kod Vas se vjerojatno radi o pogrešnoj rasvjeti, što rezultira propadanjem bilja i pojavom algi na staklu, kamenju i dr. Rasvjeta mora biti prisutna 10-12 sati dnevno. Niste naveli kakva je druga lampa, koju imate u akvariju pored Aqua Glo. Za biljke je potrebno postaviti lampe u kombinaciji Aqua Glo i Flora Glo. O jačinu lampi svakako se savjetujte sa našim akvaristima, s obzirom na litražu akvarija.

Sva ove ribice povremeno grickaju biljke. Teško to možete u potpunosti spriječiti, ali možete držati pod kontrolom. Savjetujem Vam da pokušate sa Hranom Spirulina od Dajana Pet. Ova hrana je odlično izbalansirana, i sadrže sastojke i biljnog porijekla, pa će u tom slučaju ribice manje jesti bilje.

Plechostomus je izvrstan čistač, te je manje algi u akvariju. No, vrlo se često dešava da je upravo taj čistač jedan od "gavnih degustatora" bilja u akvariju. U tom slučaju, možete pokušati sa hranom za čistaće, koja je obogaćena biljnim sas tojcima, kako bi čistač što manje jeo biljake.

Što se tiče pojave algi uzroci mogu biti različiti, od rasvjete, poremećenog kemijskog sastava vode, odnosno pojave nitrata, fosfata. Svakako Vam savjetujem da provjerite kemijski sastav vode (pH, tvrdoća, amonijak, nitrati, nitriti itd. ). Testove možete nabaviti u našim trgovinama, a s obzirom na rezultate testova, potražite pomoć naših akvarista, kako bi se što prije popravila narušena biološka ravnoteža u Vašem akvariju, ukoliko je do toga zaista došlo.