Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imamo tri mačke u našoj kući/dvorištu! U zadnje vrijeme primijetili smo na dvjema mačkama čudne "pojave"! Naime, na repovima mačaka ponekad se pojavi mali bijeli crvić dužine cca 1cm. Izgled mu je poput harmonike, dakle reckast je, povećava se i smanjuje tj. produži se pa se smanji. Ne znamo što bi to moglo biti ali smo uznemireni, za mačkice ali i za sebe. Nalazi se koliko smo mogli primijetiti na dlaki repa mačke. Što bi to moglo biti? Unaprijed hvala!!! Melanija

O: Mačke se mogu invadirati različitim vrstama crijevnih parazita od kojih su neki opasni za ljudsko zdravlje. 

Oblići (Toxacara, Toxascaris spp.) najčešći su unutrašnji paraziti u kućnih ljubimaca. Tipični znakovi invadiranosti su: napuhnuti trbuh, nenapredovanje u razvoju i mekana stolica ili proljev. Pri jačim invazijama mačić povraća parazite ili ih izbacuje izmetom, a nerijetki su i simptomi od strane živčanog sustava. Vanjski simptomi mogu biti svrbež oko anusa, te pojačano uređivanje analnog područja.

Najčešći unutarnji paraziti u mačaka su okrugle gliste, zatim trakavice, a invazija uslijedi nakon što mačka pojede zaraženu buhu, te Giardia koja je jednostanični parazit mikroskopske veličine koji dospijeva u mačku preko kontaminirane vode.

Prema opisu "čudne pojave" to su članci trakavice. Mačke bi trebali tretirati Pratel ili Verpanil tabletama koje su u ponudi su Pet centra. Terapiju treba ponoviti za 14 dana, a mačke tretirati ovim preparatima svaka 3 - 4 mjeseca. Izmet tretiranih mačaka bi trebali neškodljivo ukloniti.

Uz čišćenje unutrašnjih parazita, trebalo bi mačke zaštititi od buha i krpelja. Izbor je uistinu velik, tako da možete izabrati ogrlice, sprejeve, kapi (spot-on pripravke), šampone ili pudere.

Sve preparate, te detaljnu uputu o djelovanju i načinu upotrebe možete dobiti u ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: