Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Lijepo vas molim da mi odgovorite na sljedeće pitanje - imamo namjeru nabaviti štene boksera bijele boje, fleka smeđe boje je na oku i uhu, a cijelo tijelo je bijelo. Da li je istina da su ta štenad sklonija oboljenjima i da u pravilu imaju problem sa sluhom i vidom?
Hvala na odgovoru,
Meri

O: Bokser je pas srednje visine, kompaktne, snažne građe, dobro razvijene muskulature te izrazito cijenjene naravi.

Boja dlake dolazi u različitim nijansama žute (od svijetle do tamne) i tigraste boje. Njuška mora biti tamno (crno) pigmentirana. Bjeline se mogu nalaziti po tijelu ali ne smiju prelaziti 1/3 ukupne površine tijela. Određeni statistički podaci ukazuju na to da je svaki peto štene boksera na svijetu bijele boje, što nas dovodi do ukupno 20% svih boksera. U SAD se taj broj penje i do 25% od ukupnog broja boksera. Bijeli bokseri nisu priznati standardom.

Bijela boja dlake boksera određena je genetskom kartom i greška bi bilo smatrati ih albino. Naime, albino psi su psi kojima nedostaje pigment. Kod bijelih boksera pigmenta ne nedostaje, nego je dlaka bijele boje. Iz tog razloga učestalost prema bolestima, karakterističnim za albino životinje, nije ništa veća nego što je i kod boksera drugih boja. 

Prema određenim podacima, kod bijelih boksera učestala je pojava oštećenog sluha ili gluhoće. Postotak učestalosti, prije navedene tvrdnje, nije utvrđen kao ni znanstveno potvrđen.

Ako se odlučite za bijelog boksera bitno je "uzimati" ih od odgovornih, kvalitetnih uzgajivača koji imaju reputaciju. Ne dozvolite da Vas odgovaraju od štenaca zbog bijele boje jer se takva mišljenja najvjerojatnije osnivaju na mitu, a ne na egzaktnim činjenicama.

Općenito o bokserima pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: