Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam karase u vrtnom ribnjaku. Primjetila sam da neke ribice imaju glavu prekrivenu bijelim točkicama, koje se osjete na dodir. Živahne su i normalno se hrane. O kojoj se bolesti radi i kako ih mogu izliječiti?
Velika hvala unaprijed! Gloria

O: Vrtni ribnjak predstavlja pravi mali raj kako za ribice, tako za vlasnike. Taj biotip nije privlačan samo vlasnicima, već i njegovim stanovnicima ribicama i biljkama. Kako u akvariju, tako i u vrtnim ribnjacima, ribama treba omogućiti što idealnije uvjete.

Sve što odstupa od toga dovodi do slabljenja imunološkog statusa i pojave bolesti. Filter i pumpa igraju veliku ulogu u normalnom funkcioniranju ribnjaka i njegovih stanovnika. Ako ih nemate, svakako ih nabavite.

Promjene koje ste zapazili kod svojih ribica, nastaju kao posljedica bakterijske ili parazitarne infekcije. Takve infekcije dovode do oštećenja, koje je karakterizirano lokaliziranim defektima tkiva, koja daju specifične simptome. Takva oštećenja tkiva najčešće su ulcusi ili čirevi, vidimo u obliku bijelih izbočina tzv. "točkica", koja su često obrubljena crvenim područjem, koji predstavlja upalni proces, na samom mjestu infekcije. Ulcusi nastaju kao posljedica zatajenja obrambenog mehanizma tkiva.

Svakako bi trebali provesti liječenje ribica, a o izboru lijeka, primjeni, dozi i vremenu tretiranja, možete se posavjetovati sa našim akvaristima u Pet Centru.