Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: U vezi s traženim podacima o akvariju. Dimenzje akvarija 130x55x40, ukupna zapremina akvarija 286 l, filtracija ATMAN-ov horizontalni motorni filter protoka 1000l/h. Osvjetljenje 2 neonke Sylvania od 36 W, aeracija s obe strane akvarijuma, 2 grijača od 250 W. Od panjeva imam 4 mangrova panja, 1 korijen od kruškinog drveta i 1 čvornovatu maslinovu granu. Od biljaka imam 2 kom. Anubias Agnustifolia, 2 kom. Anubias Nana, 1 kom. Anubias Heterophylla, 1 kom. Anubias Barteri, 4 kom. Amazonki, 2 kom. Aponogeton Madagascariensis, 20 kom. Cryptocoryne Undulata, 15 kom. Cryptocoryne Pontederiifolia, 4 kom. Cryptocoryne Albida i 10 kom. Valisneria Nantas.

Podlogu čini treset prekriven riječnim šljunkom granulacije 2-4 mm. Od riba imam 5 Labeo Bicolora, 10 Barbus Tetrazona, 5 Barbus Tetrazona zeleni varijetet, 10 Barbus Nigrofasciatusa, 10 Brachydanio Rerio i 2 Gyrinochelius Aymonieri. Prije mjesec dana kompletno sam rasturio akvarijum kada nisam imao uspijeha sa lijekovima. Akvarijum sam oprao solnom kiselinom, promijenio kompletnu podlogu, prokuhavao sam panjeve gotovo 5 sati, u vodu sam dodao i veliku količinu soli, poslije su proveli 48 sati u jakom rastvoru hipermangana, sva oprema je oprana solnom kiselinom i držana u hipermanganu, bilje sam također oprao u blagom rastvoru hipermangana. Poslije ponovnog formiranja akvarijuma nakon nekih dvadesetak dana pojavile su se prve flekice na mangrovim panjevima, koje se kako vrijeme protiče sve više i više šire. Dvije godine je ovako oformljen akvarij opstajao bez ijednog problema. Redovno sam tjedno mijenjao trećinu akvarijske vode, svakih 15 dana usisavao podlogu i čistio filter, temperatura vode je 26°C. Sada nakon svakog pranja i čišćenja podloge i filtera nakon par dana flekice se ponovo pojve i formiraju cijeli tepih kao pokrivač. Pozdrav, Stanimir

O: Prema svemu što ste opisali u vašem slučaju se vjerojatno radi o prekomjernom namnažanju algi. Pošto opisane pojave ne prelaze na ribe, razlog njihova pojavljivanja leži u fiziološkim uvjetima koji vladaju u akvariju. Daleko su opasnije one alge koje napadaju i ribe. Najčešći simptomi njihova pojavljivanja su promjene na koži i škrgama.

Uz sve mjere koje ste poduzeli u rješavanju problema, najvjerojatnije se radi o dosta čestim cijanobakterijama ili modrozelenim algama. Također ih nazivaju i sluzavim algama zbog svoje konzistencije. Na našim stranicama smo opisali načine njihova uklanjanja.

Savjetujem Vam da pokušate zamijeniti panjeve novima, s obzirom da navedene promjene prvo počinju od panjeva. Bez obzira na opsežnu dezinfekciju moguće je da su neki mikroorganizmi uspjeli preživjeti. Prerezom panjeva dobit ćete uvid u njihovo stanje, tj. da li su počeli propadati ili su naizgled neoštećeni. Također, rasvjetna tijela u akvariju potrebno je mijenjati svakih šest mjeseci kako bi bili neškodljivi za život akvarija.

Mnogo problema u akvariju može se pojaviti i uslijed poremećaja parametara vode, pa je potrebno i njih provjeriti i održavati na normalnim vrijednostima.

Svakako nam javite da li su ovi postupci bili uspješni.