Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam veliki problem s akvarijem. Pojavilo mi se nešto u akvariju što liči na plijesan, bijele male flekice koje se jako brzo šire po podlozi, panjevima i lišću biljaka. Na sreću, za sada ne napada ribe. Probao sam sve vrste lijekova iz Serinog programa za koje sam mislio da će mi pomoći, ali bez uspjeha. Na dodir ruke su sluzave poput sline.
Najljepše vas molim ako znate dijagnozu, i način da mi pomognete.
Unaprijed zahvalan,
Staša.

O: Pošto niste naveli koje veličine je Vaš akvarij, koliko imate ribica, koliko često mijenjate vodu, gdje držite akvarij, kakvog je sastava Vaš akvarij, koje biljke držite u akvariju, kakve filtere upotrebljavate, teško mi je sa sigurnošću reći da li se tu radi o prekomjernom namnažanju algi ili bakterija, te da li su te male bijele flekice posljedica neprimjereno odabranog drva u akvariju.

Savjetovala bih Vam da iz akvarija izvadite drva, prokuhate ih i namočite u otopinu permanganata. U akvaristici se koristi za dezinfekciju bilja, riba i opreme. Također, u ovisnosti o brzini rasta biljaka, one spororastuće podložne su razvoju algi na njima, pa je moguće da se o tome radi u vašem slučaju.

Preparati iz Serinog programa djeluju antibakterijski, pa je razumljivo da nisu riješili problem u Vašem akvariju.

Savjetovala bih Vam da promijenite vodu u akvariju, te dobro usisate dno kako bi uklonili ustajalu nečistoću. Dobru pažnju obratite na aeraciju akvarija, osvjetljenje, količinu CO2, te nitrate i nitrite.

Nadam se da sam Vam pomogla savjetima, a za daljnje informacije svakako se javite.