Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Od jučer sam primjetila da mi je mačić bezvoljan, inače se stalno igra, grize i trči svuda unaokolo. Razlog tome mislim da je bio posjet starije mačke u dvorište i mislim da je dobio batina jer se odjednom počeo skrivati i bojati (inače uopće nije boljažljiv). Danas je slabo jeo, ne kreće se kao inače, jako je usporen, cijeli dan spava i uopće nije za igru, nešto se malo trudio grickati mi ruke ali je ubrzo odustao (također nije slično njemu - inače je uporan). I primijetila sam da ne može skočiti na mene ili negdje gdje je povišeno, kao da malo vuče zadnje šape... U slučaju da je natučen po tim šapama, trebam li samo pustiti da to vrijeme zaliječi ili? Užasno mi je gledati ga tako bezvoljnog i nezaigranog... Ana

O: Mačke su teritorijalne životinje i najčešće imaju nesuglasice oko razgraničenja, što dovodi do tučnjave. Mačke se tuku na taj način da se međusobno grizu, a ugrizi znače više mogućnosti za prenošenje virusa poput: bjesnoće, FIV-a (virus imunodeficijencije mačaka) i FeLV (virus leukemije mačaka). Rizik tučnjave među mačkama možete spriječiti sterilizacijom kada mačić bude dovoljno star, jer sterilizirane mačke trebaju manje područje nego nesterilizirane. Također Vam preporučujem da ograničite ulazak drugih mačaka u Vaše dvorište kako bi spriječili tučnjave i kako bi spriječili širenje bolesti. Mačke se međusobno upozoravaju zurenjem, siktanjem i pljuvanjem. Kada takva upozorenja postanu neučinkovita, obično dolazi do tučnjave. Mačići iz legla međusobno stvore vezu jednu s drugima, ali nije prirodno da se odrasla mačka svojevoljno igra s mačkama s kojima nije u srodstvu (nije nemoguće).

Večina poremećaja kostiju, mišićja i zglobova izaziva bol koja dovodi do hromosti. Kod dijagnoze bolesti lokomotornog sustava se koristi rentgen, krvne pretrage, analiza zglobne tekućine, MRI, biopsija i druge metode. Svakako bih Vam preporučila da posjetite svog veterinara kako bi ustanovio da li se radi o ozbiljnijem problemu ili je Vašem mačiću dovoljno mirovanje uz pravilnu prehranu i njegu.

OZNAKE: