Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam bostonskog terijera starog 7 mjeseci. Već duže vrijeme, oko dva mjeseca mu se pojavilo bezdlačno mjesto na prsima (veličine dvije kovanice po 5 kn). Vodili smo ga kod veterinara i pregledan je pod nekakvim posebnim svjetlom i utvrđeno je da nisu bakterije ni gljivice. Dobili smo kremu Triderm koju smo koristili 2 puta na dan, 2 tjedna i prestali jer se zbog kortikosteroida ne smije duže primjenjivati. No, ništa se nije promjenilo pa smo ga ponovno vodili veterinaru nakon nekog vremena. Veterinar nam je opet preporučio tjedan dan mazanja Tridermom pa ponovni pregled. To bezdlačno mjesto je blago ružičasto i bez dlake, no pas se tu uopće ne češe niti ima ikakvih problema.

Hranim ga Royal Caninom ultra sensitiv i dobiva Pfizerove VMP (1/2) tablete već 2 mjeseca. Što Vi mislite što bi to moglo biti? Traje već preko 2 mjeseca pa se bojim da nije nešto opasnije, tipa bolest štitnjače ili Cushingov sindrom, premda nema nikakve simptome, osim što na tom mjestu nema dlake. Da li bi bilo dobro da mu počnem davati kvasac od Canine ili Biotin za dlaku? Hvala! Andrijana

O: Opadanje dlake u pasa javlja se kao dio fiziološkog ciklusa prilagodbe organizma vanjskim utjecajima.

Dlaka psa raste i otpada ("linjanje") ciklički. Postoji period intenzivnog rasta, koji se izmjenjuje s prijelaznim razdobljem, nakon kojeg slijedi period mirovanja.

Linjanje počinje kada je spremna nova dlaka. Na ciklus rasta utječe više čimbenika, kao temperatura okoliša, povećanje ili smanjivanje dnevnog svjetla, hormoni, ishrana, stres i genetska osnova.

Za razliku od linjanja, alopeciju karakterizira djelomični gubitak dlake na dijelu tijela koji je inače obrastao dlakom..

Uzroci ovoj promjeni su mnogobrojni, a dijele se na urođene i stečene. Stečena alopecija može biti upalnog ili neupalnog karaktera.

Kongenitalna (urođena) alopecija može i ne mora biti nasljedna, a posljedica je anomalija u građi dlačnog folikula čime je onemogućen rast dlake. Nasljedna alopecija se javlja u mnogih vrsta domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Predisponirajući faktori za stečenu alopeciju su oni koji narušavaju epidermalni integritet, a to su: češanje, udarac, visoka vlaga, nečistoća, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature, te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. bjelančevine, masti, vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma.

Alopecija može biti posljedica dugotrajnih stresnih stanja, narušenog imunološkog statusa, te hormonalnih poremećaja (hiper i hipo-pituitarizam, hipo-paratiroidizam, hiper-tiroidizam, dijabetes). U nekih se oblika alopecije ne zna jasan uzrok.

Stečena alopecija je najčešće posljedica upale koju uzrokuju bakterije, dermatofiti ili paraziti.

Inicijalne dijagnostičke pretrage uključuju opći pregled životinje, parazitološki pregled strugotine kože i dlake, te bakteriološku i mikološku pretragu. Dodatno se biopsijom kože može dobiti uvid u strukturu dlačnog folikula, odnosno utvrditi određena oštećenja ili deformacije. Laboratorijskim pretragama krvi i urina svakako se mogu isključiti eventualni hormonalni poremećaji.

Bez kompletne obrade pacjenta s ovim problemom vrlo je teško postaviti točnu dijagnozu.

Preporučam Vam da psu dajete biotinski preparat (vitamin H) koji se smatra i zaštitnim faktorom za dlaku i kožu. Uz biotin bi bilo poželjno prehranu obogatiti esencijalnim masnim kiselinama (EFA) poznatije kao Omega 6 i Omega 3, te linolnom i linolenskom kiselinom koje se preporučuju kod oštećenja dlačnog pokrova.

Ovi preparati su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra i rado ćemo Vam pomoći pri odabiru.

OZNAKE: