Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Vlasnici smo njemačke doge, zvanog Max. Star je 2 godine i 2 mjeseca. Već mu se neko vrijeme kod zglobova pojavljuju nekakve kvrge. Čak i na kraju repa. Prvo smo mislili da su to žuljevi od ležanja, ustajanja i sl. Ove zime su mu još više narasle i pojavile se na svim nogama. Sada izgledaju kao kvrge od želatine. Nisu tvrde, kao da su ispunjene vodom. Ne čini mi se da ga bole jer ne šepa, ne diže noge i ne reagira kada mu se to dodiruje. Ružno izgleda. Da li se tu radi o nekakvoj upali zglobova? Od veterinara smo dobili nekakve vitamine i tablete VMP, proizvođač je Pfizer iz Poljske. Nisu mu pomogle. Možda se oteklina smanjila za nijansu, ali ništa značajno. Molim vas, pomozite! Martina

O: Prema onome što ste mi opisali, mislim da kod Vašeg psa nije u pitanju artritis jer se on uglavnom manifestira i bolnošću pri kretanju ili palpaciji, a može biti prisutno i šepanje. Naravno, tek bi Vam klinički pregled upotpunjen RTG pretragom, mogao dati točnu dijagnozu.

Iako nije uobičajeno da se javlja na svim zglobovima, ono na što sam posumnjala kao mogući uzrok problema kod Vašeg psa su žuči (hygroma hydrops). Radi se o bezbolnim oteklinama koje nastaju zbog abnormalnog nakupljanja sinovijalne tekućine, kao rezultat dugotrajne traume tkiva (npr. ležanje na tvrdoj podlozi) iznad koštanih izbočina. Javljaju se uglavnom kod velikih i teških pasmina ili kod pasa koji dugotrajno leže (uglavnom kod pasa starije dobi, npr. nakon operacije).

Žuči ne izazivaju hromost, nisu bolne i nemaju veće kliničko značenje, a smatraju se greškama u ljepoti. U početku su relativno male i mekane, fluktuiraju, a s vremenom narastu i postanu tvrđe.

Uglavnom ih nalazimo na lakatnom zglobu, karpalnom i tarzalnom zglobu, kuku, skočnom zglobu, a kod izuzetno mršavih životinja i na prsnoj kosti.

U liječenju je bitno spriječiti nove traume tkiva pa bi bilo potrebno omogućiti psu mekši ležaj.

Kod manjih oteklina može se pokušati aspirirati sadržaj, a zatim postaviti bandažu kroz 2-3 tjedna, a kod većih i tvrđih može se pokušati postaviti dren, a zatim i bandažu. Kirurška ekscizija je kontraindicirana.

Kod mlađih se životinja relativan uspjeh postiže davanjem vitamina D i kalcijevih preparata.

OZNAKE: